![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Prosiłbym o pomoc w naprawie skryptu:
Wywala dwa błędy w tych linijkach:
Robi się cała biała strona i skrypt nie wykonuje się, już mi brakuje się. Jakieś wskazówki co z tym zrobić? Pozdrawiam Ten post edytował kawon 16.06.2011, 09:25:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
rozwiązanie Twojego problemu znajduje się tu:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie Zapoznaj się, zastosuj, zapytaj ponownie ps: error_reporting(E_ALL ^ E_NOTICE); ma byc: error_reporting(E_ALL); ps2: tekst w zapytaniu bierze się w apostrofy. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 12 Dołączył: 4.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysql_query wykonało Ci się z błędem...
Połączony jesteś z bazą? Zerknij w przykłady jak powinno się używać tej funkcji: mysql_query ta strona akurat jest przetłumaczona na polski. Dodaj sprawdzanie, czy funkcja wykonała się poprawnie i sprawdź jaki błąd wyświetla. Swoją drogą wrzucasz dane od użytkownika bezpośrednio do zapytania przez co narażony jesteś na atak sql injection. Użyj mysql_real_escape_string() na danych które odbierasz z $_POST i wstawiasz je do zapytania sql. Ten post edytował aachi 16.06.2011, 09:51:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprawiłem cały kod i niestety nadal nic...
Zapytanie wykonuje się poprawnie, wkleiłem je do pma i wykonałem zapytanie z przykładowymi danymi i wykonało bez problemu..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat i wykonałem zapytanie z przykładowymi danymi i wykonało bez problemu.. Ty nie masz wykonać z przykłądowymi danymi, ale masz wykonać dokładnie takie samo jakie wykonujesz tu.ps: po wprowadzeniu popraprawek nie wyswietliły ci się zadnego dodatkowe błędy? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak:
I teraz gdy w tytule komunikatu lub w treści wpiszę LITERY to mam błąd np: Unknown column 'test' in 'field list' Jak wpiszę cyfry w obu np: 1221 to zaś wywala błąd autora komunikatu: Unknown column 'kawon' in 'field list' Kolumny w bazie są zapisane na pobieranie danych typu string text więc nie wiem o co chodzi |
|
|
![]()
|
|
Przecież napisałem w poprzednim poście:
tekst w zapytaniu bierze się w apostrofy. Ty nie bierzesz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wszystko jest w apostrofach, wklejam całe zapytanie do bazy i normalnie dodaje. Więc w którym miejscu poprawka musi być? |
|
|
![]()
|
|
NIe, nic nie jest w apostrofach. W apostrofy to ty kolego wstawiłeś zapytanie.
Jakbyś zastosował się do raz z tematu do którego cię odesłałem to byś zrobił tak: $sql = 'INSERT INTO `news` (`data_dodania` , `tytul`, `tresc`, `autor`) VALUES ('.$data.', '.$tytul.', '.$tresc.', '.$autor.')'; echo $sql; Nadal tam widzisz apostrofy w tekscie? ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Co za głupi błąd.. Oczywiście teraz mi wywala że komunikat dodany i normalnie przerzuca do index.php tak jak miało być, jednak do bazy nie zostanie dodany ten news..
|
|
|
![]()
|
|
no ale mysql_query($sql); zrobiłeś?
No chyba nie ograniczyłeś się tylko do zrobienia echo $sql? ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No tak i zaś problem z apostrofami chociaż mam tak jak kazałeś
Błąd mysql:
|
|
|
![]()
|
|
O ja pierdziu.... nadal nie wstawiłeś tekstu w zapytaniu w aspotrofy!
No ograniczyłeś się tylko do $sql = 'INSERT INTO `news` (`data_dodania` , `tytul`, `tresc`, `autor`) VALUES ('.$data.', '.$tytul.', '.$tresc.', '.$autor.')'; No przecież ja ci to podałem byś zobaczył jaki masz błąd. No przecież jak zrobisz echo $sql; to dopiero widać jak wygląda to zapytanie. I to zapytanie nie zawiera apostrofów. Ty te apostrofy masz dodać. No pomyśl trochę. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Udało się.. Muszę nauczyć się czytać |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 13:16 |