![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jak w temacie: mam problem z kodowaniem polskich znaków wewnątrz pliku .rtf generowanego przez skrypt php. Dane wyciągane są z bazy -> następnie przetwarzane przez skrypt -> po czym zapisywane do szablonu .rtf. Wiem, że nie jest to wina kodowania w bazie danych, gdyż sprawdzałem zmienne podczas wykonywania skryptu i wszędzie owe znaki były (utf-8). Plik zapisuję z nazwą pobieraną z bazy danych -> są polskie znaki i wszystko jest ok. Niestety zawartość pliku koduje się w Windows-1250. Jak można rozwiązać ten problem? Pozdrawiam ![]() ___________________________________________________ Edit (rozwiązanie): Jak zwykle sam musiałem sobie poradzić... ;/ Trochę poszperałem i znalazłem rozwiązanie. Dane przekazywane do pliku .rtf należy przekonwertować na standard Windows-1250 zanim się je zapisze. Polecam funkcję iconv . W moim przypadku musiałem przekonwertować UTF-8 na Windows-1250 ![]() Ten post edytował modern-web 15.06.2011, 17:19:21 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:35 |