![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 236 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak skonstruować warunek WHERE (mysql+php), żeby brało mi np. jedno słowo z danej kolumny? Dajmy na to, że w kolumnie mam: (słowo1, słowo2), w warunku WHERE skonstruowane, że wyświetla rekordy, gdzie w kolumnie jest (słowo1), to jak zrobić, żeby to działało? Oddzielanie przecinkiem w phpmyadmin nie działa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 236 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapewne chodzi o to, tylko że nie wiem jak dopisać to do tego:
Chodzi o to że WHERE tworzy to, co się wpisze np. index.php?t=WPISANEHASŁO i chciałbym zrobić tak, że jak np. w bazie mam WPISANEHASŁO, innehasło to wyświetli mi dane z tej kolumny, bo zawiera WPISANEHASŁO. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ahm, Ty cały czas ten sam skrypt tworzysz
![]() Nie lepiej byłoby w jednym temacie to wszystko trzymać? W poprzednim temacie, gdy pojawił się problem filtrowania danych przeoczyłeś najwyraźniej sugestię, żeby tego krzaka zastąpić mysql_real_escape_string(). Ale to na marginesie. A co do meritum:
To rozwiązanie na małe systemy / małe bazy. "LIKE" jest mało wydajny. I tak mi sie jeszcze nasunęło: czy te hasło to tag, którym oznaczany jest news? Jeśli tak, to źle imho to rozwiązane jest. Chyba lepiej byłoby zrobić osobną tabelę z tagami, do tego tabelę łączącą newsy z tagami. Więcej roboty, więcej kodu, ale spore ułatwienie... Ten post edytował drPayton 14.06.2011, 12:53:29 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Sposób, który podałem w ostatniej linijce jest już lepszy.
Powód - przykład: masz dwa tagi, którymi oznaczasz newsa: "lok" i "lokomotywa". Wykorzystując podany sposób z LIKE, szukając newsów oznaczonych tagiem "lok" wybierzesz również te, oznaczone tagiem "lokomotywa" a w większości sytuacji jest to zachowanie niepożądane. Drugi ze sposobów eliminuje ten błąd. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:03 |