![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 3 Dołączył: 22.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem nie wiem jak stworzyć warunki czy może inną metodę zastosować by:
Mam formularz z 20 checkbox-ami zaznaczam kilka. formularz przetwarza się i w tablicy $_GET pojawiają się puszka=on, nakretka=on plastik=on. Po przetworzeniu wraca na tą samą stronę i teraz jak zrobić by opcje po przetworzeniu formularza były zaznaczone. gdzie formularz prezentuje sie tak.
Ten post edytował Robert3d 14.06.2011, 01:02:07 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stan kontrolki w tym przypadku checkboxa można by zapisać do sesji,ale nie wiem czy to by było optymalne rozwiązanie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
I wlaśnie dlatego logikę aplikacji robi się PRZED wyświetlaniem. Gdy masz tak zrobione to po kliknięciu wyślij masz na serwer pchany $_POST i go przetwarzasz. Gdy się skończy robi coś na serwerze ale gdy kończy wciąż masz $_POST dostępny. Teraz w czasie wyświetlania sprawdzasz czy w zmiennej $_POST ten checkbox wystąpił i jeśli tak, dajesz mu checked. Mniej więcej coś w deseń:
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 3 Dołączył: 22.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za pomoc
![]() Mam jeszcze pytanie odnośnie zapytania SQL dla tego typu rozwiązania czy dla każdej z opcji musi być LIKE? AND LIKE AND LIKE i tak aż cały formularz zrobie?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To JAK to ma działać w połączeniu z bazą jest już zależne od jej struktury. Na tym właśnie polega dobra strona takiego rozdzielenia. Masz całkowicie niezależne generowanie formularza od tego co robisz w logice aplikacji czy po stronie bazy. Nie mieszasz obu. Jak dla mnie rozwiązań może być wiele:
1) złączenie typu many-to-many, 2) serializowana tablica, 3) osobne kolumny w tabeli dla każdego checkboxa żeby tylko wymienić 3 najpopularniejsze rozwiązania. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
zrobiłem na razie oddzielnie dla każdego checkboxa dla aktywnego 1 dla nie 0 i według tego przez like 1 i formularz składa mi zapytanie typu and like
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:13 |