![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 236 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i wyświetlanie: Gdy SELECT robię takie proste, jednoliniowe, to paginacja działa. Teraz coś się zepsuło i nie działa. Gdzie może tkwić błąd? Znalazłem błąd: trzeba to dodać po from w każdym zapytaniu, tylko, że nie wiem jak:
Chodzi o to, że nie wiem jak dodać tą funkcję, żeby była to funkcja, a nie zwykły tekst. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ech... Ty lepiej popatrz jak zliczasz liczbę wyników to raz. Dwa, że przy użyciu UNION zmienia się nieco zachowanie LIMIT i działa ono już dla listy wyników z WSZYSTKICH podzapytań. Dla MySQL istnieje niejawne obejście tego poprzez ujęcie każdego podzapytania w nawiasy okrągłe, ale wtedy są problemy z sumaryczną liczbą rekordów takiego zapytania.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 236 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jest jakaś lepsza metoda na połączenie kilku tabel w from i wpisanie do tego funkcji?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja to bym zaczął od końca, a więc nie jak połączyć już istniejące, ale jak podzielić za duże, aby można działać szybciej (partycjonowanie poziome i pionowe), bo da się tu ogromnie na wydajności zyskać. Poza tym jak tak patrzę na Twoje zapytanie i tabele newsy1, newsy2, newsy3 to mam dziwne wrażenie, że masz skopaną lekko bazę, skoro masz tabele z taką samą strukturą, ale rozbite na kilka niezależnych tabel.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Zatem jak pogrupować tego bydlaka?
Co do bazy, to nie jest ona skopana, tak tylko wpisałem byle jaką treść tych tabel. \\// Jeszcze nie skracając bydlaka, doszedłem do czegoś takiego: http://wklej.org/id/545922/ i wyświetlają się błędy:
Jak to naprawić? Żeby skrocić tabele, wpadłem na pomysł (nie wiem czy dobry czy zły), żeby przypisać tabele do zmiennej, czyli:
a potem tylko
Tylko jak chcę do tego dodać warunek "where", to nie działa. Jakby to naprawić?
Czy to jest złe zapytanie? Wyświetla mi błąd: Cytat Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\xampp\htdocs\temat.php on line 172
Ten post edytował Pcbecaw 13.06.2011, 17:06:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 4.09.2010 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jest jakaś lepsza metoda na połączenie kilku tabel w from i wpisanie do tego funkcji? http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/create-view.html |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy dobrze się do tego zastosowałem, ale wydrukowałem coś takiego:
i $tbl_name zawiera kilka tabel. Po zastosowaniu tego kodu wyświetla się błąd:
41 to:
EDIT: Zrobiłem, tylko mam problem. Jak powinien wyglądać link na drugiej podstronie po identyfikacji? index.php?haslo=jedenpage=2 teraz jest mniej wiecej tak i nie działa jak to połączyć? Ok mam (magiczne &) Czy taki link jest poprawny?: http://127.0.0.1/w.php?t=jeden&%20page=1 |
|
|
![]()
|
|
Lepiej poczytaj wpierw CO to jest perspektywa/widok w bazie zanim zaczniesz tworzyć abstrakcyjne zapytania
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Poprzerabiałem WSZYSTKO na jedną tabele. Ostatnie pytanie mam właśnie co do tego linku. Czy taka jego forma jest poprawna?
|
|
|
![]()
|
|
%20 to spacja... Usunąłbym ją z linka bo różnie przeglądarki mogą na nią reagować. Niby powinny ją zrozumieć, ale w praktyce bywa różnie.
Aha... Nie szalej z jedną tabelą na wszystko bo możesz sobie bardziej zaszkodzić. Bazę projektuje się z głową i myśli zawczasu o możliwych problemach w przyszłości oraz pod tym kątem ją optymalizuje. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Co do usunięcia tej spacji, to nie wiem jak to zrobić, bo:
to jest kawałek kodu dot. wyświetlania. Jest tam spacja przed page, jednak gdy usunę tą spacje, to złączy się to ze zmienną. Jak to można obejść? |
|
|
![]()
|
|
Zmienić formę wyświetlania?
![]()
|
|
|
![]()
|
|
Teraz już wszystko wyjaśnione, dzięki za pomoc
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:03 |