![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem nowy i nie znam się na programowaniu php więc postanowiłem zapytać tutaj... Postanowiłem przerobić forum phpbb tak aby na stronie głównej nie było listy for/kategorii a jedynie odrazu lista z postami z wybranej kategorii. Znalazłem odpowiedni kod w szablonie i go skasowałem i teraz na głównej nie ma listy for/kategorii - OK Teraz w tym pliku szablonu chce wywołać funkcje include pliku php o nazwie "viewforum.php?f=3" Stosowałem funkcję file_get_contents i jako tako działa ale trzeba będzie dużo przerabiać szablon tak więc postanowiłem spróbować tradycyjnej funkcji include i echo aby wyświetlić to. Pierwszy problem polega na tym że nie potrafię napisać poprawnej ścieżki dla include "wstecz" Struktura katalogów wygląda przykładowo tak: katalog główny forum/katalog/katalog/katalog/plik szablonu viewforum.php Chciałbym z lokalizacji "plik szablonu" wykonać include pliku php w katalogu głównym phpbb ale nie wiem jak ma wyglądać ścieżka wstecz? Do przodu to sprawa oczywista /costam/costam/costam/plik Ale jak wstecz? No i jeszcze jedno pytanie czy można w ten sposób załączyć plik viewforum.php?f=3 - jak widać jest komenda dla którego forum ma plik odczytać:
Czy takie coś będzie działać? Czy może robi to się jakoś innaczej? Ten post edytował das 11.06.2011, 22:45:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ścieżki wstecz się tworzy tak: ../../
Ale nie sądzę by Ci się ta wiedza przydała do tego zadania. Nie można includować pliku z parametrami. Można natomiast najpierw ustawić w pliku index.php zmienną $HTTP_GET_VARS['forum'] = 3; i następnie zaincludować viewforum.php. I nic więcej pod spodem. Może zadziała... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:52 |