Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [zlecę] Zamówienia on-line
rcdcd
post
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 22
Pomógł: 0
Dołączył: 19.04.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Układ katalogów:

|- skrypt
|-- zamowienia
|--- kernel
|-- lokale
|--- kernel
|-- menu
|--- kernel
|-- realizacja
|--- kernel


Działanie:

wywoływanie kolejnych modułów z pliku index.php?m=nazwa_modulu&mode=akcja
i ładowanie pliku

if( file_exists( './'.$_GET['m'].'/'.$_GET['m'].'.php' ) )
include( './'.$_GET['m'].'/'.$_GET['m'].'.php' );


w pliku nazwa_modulu.php wywoływanie pliku od konkretnej akcji po mode=akcja


=======
1. lokale

- Kategorie (pizzerie, puby itp), zarządzanie
- Dodawanie/edycja lokalu. Podstawowe dane, zdjęcia, godziny otwarcia, godziny pzryjmowania zamowien. Dodanie lokalu to utwozenia kont dla lokalu.

2. menu

- definiowanie menu dla kazdego z lokalu, nazwa, cena, opis - możliwosc dodania zdjęcia
- dowolne kategorie menu dla kazdego lokalu
- mozliwosc zdefiniowania kategorii "specjalnej - dodatki" np. sosy do pizzy. Kategoria specjalna musi być przypisana do jednej lub kilku kategori zwykłej.
- do kazdej pozycji menu dla kategorii zwyklej mozliwosc dopisania kategorii specjalnej. Przy zamawianiu produktu, jesli zostanie do niego dopisana katagria specjalna poajwi się kolejny krok zamówienia - dodatki
- pizze w menu definiowane jako: ciasto, dodatki, srednice. Ciasto, dodatki, srednice musza zostac uprzednio zdefiniowane - dla kazdego lokalu oddzielnie. Dodatki mozemy dzielic na kategorie - definiowane. Dla kazdej kategorii dodatków - ustalamy cenę w zaleznosci od srednicy (tabela, pionowo kategorie, poziomo srednice)

3. zamowienie
- lista lokali, szukajka, lista lokali otwartych itp.
- wybieramy lokal, pokazuje się menu (i tu albo same kategorie, albo od razu całe menu. W ustawieniach lokalu do wyboru)
- wybieramy kategorie, nastepnie produkty
- dla pizzy kolejno: ciasto, wielkosc, dodatki. Dodatki jako Checkboxy. Po wyborze pizzy domyslnie zaznaczone te, z których sklada sie pizza. Można je odznaczac/zaznaczac - automatycznie zmienia się nam cena danej pizzy. Na dole uwagi do wykonania
- wszystko co do tej pory zrobilismy zaposuje sie nam w sesji.
- finalizujemy zamowienie. Dwie opcje - zaloguj sie, zamowow bez logowania. Wybieramy z listy rozwijanej miasto, z listy rozwijanej ulice, wpisujemy nr, uwagi, tel. Chceck box "zapamietaj ten adres jako domyslny dla tego komputera - ciacho". Jesli sie nie zalogowalismy - mail z linkiem do aktywacji
- po zatwierdeniu mailowym ukazuje nam sie pole ze statusem realizacji odswiezane co 60 sek.
- po wyborze lokalu sprawdzamy po hoscie czy komputer w lokalu odpowiada. Jak nie info o awarii.

4. realizacja
- w lokalu mamy odpaloną przeglądarke, oczywiscie zalogowani jestesmy. Pokazuja sie nam: zamowienia, mozemy je wyswietlac, poznajemy szczegoly. Nadajemy im statusy: produkcja, pieczenie, czekanie na dostawce, dowóz. W momencie czekania na dostawce przechodzi nam do archiwum zamowienie w lokalu. Tutaj w miare duze wszelkie nawigacje zeby mozna bylo dzialac na ekranie dotykowym. Tutaj sprawnie funkcjonujący AJAX

5. rejestracja
- standardowo. Weryfikacja via @. Adres, telefon.




przykladowy uklad plików w katalogu panel (panel klienta)

+panel.php
+/kernel
-+formularz_rejestracji.php
-+zapisz_rejestracja.php
-+dane_adresowe.php
-+dane_adresowe_zapisz.php


Układ tabel
- lokale
- menu_a - kategorie
- menu_b - produkty
- zamowienia_a - naglowki zamowienia
- zamowienia_b - pozycje zamowienia

itd.

Nie preferuję ofert od firm wyceniających takie coś w tysiącach z dopiskiem netto.



Go to the top of the page
+Quote Post
peter13135
post
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 447
Pomógł: 191
Dołączył: 26.03.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


bez grafiki bym mógł zrobić za pare stówek w najbliższym czasie


--------------------
:)
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:31