![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, mam problem, z którym walczę już jakiś czas.
mianowicie mam widok, który zwraca mi pola formularza wraz z ich opisem (docelowo będą jeszcze dwa linki edycja i kasuj). struktura divów jaką nadałem wygląda tak: czyli mamy cztery wiersze (pola_formularza), które dzielą się na dwie kolumny (lewa i prawa). oto css:
w tym momencie divy lewa i prawa nie reagują w ogóle na zmiany szerokości (mają tylko szerokość taką jak wprowadzona treść), tak samo nie reagują na zmiany w wysokości. Proszę o pomoc w jaki sposób mogę ładnie rozłożyć te divy po lewej i prawej stronie. linki, które docelowo się pojawią będą w tej samej lini co divy lewa i prawa, dokładnie po prawej stronie prawego diva, w odp proszę o uwzględnienie tego elementu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Grrr, a dlaczego nie dasz gdzieś tego na serwerze?
-------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla elementów będących inline nie można ustawiać szerokości. Zadziała to tylko w niektórych przeglądarkach.
Edit: Co do rozmieszczania divów to : display:block; a do tego float: na przykład left. Wtedy możesz dowolnie manipulować szerokością i wysokością. Ten post edytował gargamel 10.06.2011, 20:36:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak dam float to lewa i prawa w stosunku do siebie są ok, jednak "uciekają" z pola_formularza.
pola_formularza zostają stałe np. przy textarea wysokość jego nie dostosowuje się do zawartości. Jakieś pomysły jak to w inny sposób ładnie ułożyc? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mała podpowiedź
Ten post edytował gargamel 10.06.2011, 20:58:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mały hint: jeśli elementy blokowe mają być obok siebie, display:inline-block. Działa we wszystkich istotnych przeglądarkach, a IE6 nie bierze sie juz pod uwagę.
Z taką właściwością, rozmieszczane są w jednej linii jak elementy "inline" jednocześnie zachowując możliwość nadawania rozmiarów i inne właściwości elementów blokowych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:30 |