![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam stronkę na której są w tabeli wyświetlane dane z bazy psql i wszystko jest ok.
Teraz jednak chciałbym aby do dwóch pól można było wpisać datę OD i DO, a dalej użyć tych dat w zapytaniu SQL, czyli zmodyfikować wynik zapytania o te daty. Dalej klikamy WYKONAJ... Myślałem o JavaScript, ale onclick() dla buttona nie daje chyba takiej możliwości.. Jak to najlepiej rozwiązać? Ten post edytował beel 9.06.2011, 22:41:33 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
JavaScript to jedno, ale PHP to drugie. Onclick wywołuje jakąś akcję - JavaScript, PHP natomiast wykonuje zapytanie do bazy. Żeby osiągnąć to, o czym myślisz stwórz sobie np. jakiś oddzielny plik, który będziesz miał zapytanie aktualizujące datę. Po kliknięciu na przycisk przejdziesz do strony, która wykona to zapytanie. Możesz tu użyć header("Location: <tu adres/plik>"); aby powrócić do poprzedniej strony.
Aby nie przechodzić do nowej strony po kliknięciu buttona masz do dyspozycji kilka opcji. Dwie z nich to albo prosty ajax (pogooglaj jquery ajax), albo umieścić na stronie iframe, który będzie to wykonywał. W przypadku ajaxu, masz możliwość zmiany zawartości strony zależnie od tego, co zwróciło zapytanie. Mam nadzieję, że datę w bazie trzymasz w odpowiednim typie pola, choćby i DATE. Jeżeli będziesz chciał, aby przy każdej wykonanej akcji (kliknięcie twojego buttona) aktualizowana została data i/lub czas, to możesz użyć sqlowej funckji NOW() $sql = "UPDATE tabela SET pole=NOW()". Jeżeli nie ma to być automatyczna zmiana, to po prostu robisz update daty zmieniając NOW() z powyższego zapytania na '" .date("Y-m-d"). ". Jest jeszcze możliwość użycia TIMESTAMP, ale o tym doedukuje Cię już manual. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Chcę wykorzystać na razie na banalnym przykładzie (podmiana treści diva) technologię AJAX.
Mam trzy pliki:
I jeśli na stronie głównej index.html kliknę w link nic się nie dzieje, w powinna się zmieniać wartość diva. PS. Dwa pozostałe pliki nazywają się tak jak wskazuje na nie URL. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
Pytam teraz poważnie... Jaki sens ma podzielenie tego co robi AJAX na dwie funkcje? W ten sposób tylko sobie kłopoty gotujesz bo sie możesz pogubić z zasięgiem zmiennych. W tej chwili zmienne r i e są nagle z powietrza nie wiadomo czym. Weź zacznij używać jakiegoś debuggera JavaScript i zobacz czym pluje Ci konsola błedów.
|
|
|
|
|
|
|
|
Może źle wyjaśniłem, ale chodziło mi o coś takiego: http://gajdaw.pl/ajax/ajax-php-wymiana-fragmentu-strony/
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%)
|
tylko po co bawić się ajaxem, skoro w jQuery to jest 5 linijek kodu http://api.jquery.com/jQuery.ajax/
przykład z tej strony:
przekazujesz parametry do skryptu metodą POST i w najprostszym przypadku zwracasz skryptem php całą nową listę html do podmiany w divie, lub możesz zwrócić dane w formacie json i wygenerować nową listę
Powód edycji: [thek]: No tak... Klasyczny przykład, który sam chciałem przed chwilą dodać :D
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
W sumie można jeszcze szybciej... load() (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Ten artykuł chyba wyjaśnia wszystko łopatologicznie aż do bólu... http://net.tutsplus.com/tutorials/javascri...ls-with-jquery/ |
|
|
|
|
|
|
|
tylko po co bawić się ajaxem, skoro w jQuery to jest 5 linijek kodu http://api.jquery.com/jQuery.ajax/ przykład z tej strony:
przekazujesz parametry do skryptu metodą POST i w najprostszym przypadku zwracasz skryptem php całą nową listę html do podmiany w divie, lub możesz zwrócić dane w formacie json i wygenerować nową listę A ten przykładowy kod, który podałeś umieszczam w HTML'u czy PHP? Ten post edytował beel 10.06.2011, 16:42:09 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%)
|
do dokumentu html załączasz plik z biblioteką jQuery a w html dajesz coś takiego:
lub prościej z użyciem load() jak wspomniał @thek, oczywiście to jest nie działający przykład i musisz go dostosować do swoich potrzeb |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 05:25 |