![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 1 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: ... Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam oto animację w CSS dla dwóch obrazków: Kod img.images1{ position:absolute; left:0; z-index:0;} img.images1:hover{ z-index:2} img.images2{ position:absolute; left:120px; z-index:1;} I wszystko działa jak należy, lecz chciałbym by to płynnie się odbywało coś w stylu fade in i out. Ma ktoś jakiś pomysł(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://kukawski.pl/tmp/Slideshow/index.html - jak to nie to to opisz trochę dokładnie - najlepiej z przykładem, bo nie chcę "napracować się" bez sensu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 1 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: ... Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Test
Tak jak jest tutaj u samej góry te 5 obrazków lecz one są zrobione tylko w CSS i są bardzo proste, chciałbym by to miało efekt płynnego przejścia. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy takim układzie zdjęć będzie to trochę ciężkie do zrobienia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
No, ale do dzieła: - podziel zdjęcia na połówki - 6 div-ów --- zakładamy, że najeżdżasz na drugie zdjęcie - wtedy w 3-divie masz 2 połówki zdjęć - lewa część środkowego(widoczne)(przezroczystość 0%) i prawą część 2 zdjęcia( niewidoczne )(przezroczystość 100%) - jednocześnie zmieniasz przezroczystość połówkom, gdy osiągnie ono 50% zmieniasz przezroczystość "dalej" - przezroczystość możesz w łatwy sposób zrobić sam lub możesz też skorzystać z biblioteki np. jQuery - jeśli wybierzesz pierwszą opcję i będziesz chciał to mogę Ci dać dalsze wskazówki Jak coś to pytaj (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak nie uda Ci się osiągnąć zamierzonego efektu to podaj nam to co zrobiłeś i ew. wtedy napiszę coś więcej - bez pokazania prób, nie licz na gotowca (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
innych materiałów nie chce mi się szukać ;]
Using CSS3 Transitions, Transforms and Animation ps. jeszcze coby to było bezboleśnie przenikanie to obrazki daj w div'ach np. i po 2 takie same, z tą różnicą, że ten drugi jest wypozycjonowany nad pierwszym i oczywiście ukryty... gdy masz hover na danym div'ie pokazujesz obrazek z przezroczystością i tak aż będzie widoczny cały - skoro był ukryty, to z-index odpowiedni można było wcześniej ustawić... przy tym "algorytmie" łatwo to możesz zrobić albo za pomocą samego CSS [oczywiście nie we wszystkich przeglądarkach będzie to chodziło] albo za pomocą jQuery... edit tak teraz zwróciłem uwagę, że na tamtej stronie masz także przykłady z jQuery lub z samym CSS więc nie powinieneś mieć problemów Ten post edytował zegarek84 9.06.2011, 23:43:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 12:31 |