![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 236 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, potrzebuję skrypt stronicowania, ale bez możliwości przechodzenia na kolejne podstrony. Mam już skrypt paginacji i chciałbym wyświetlać zawartość w zależności od podstrony. Jeśli podstrona 1 - pewna zawartość, jeśli podstrona 2 - inna pewna zawartość. Chciałbym wyświetlać na jednej podstronie 10 rekordów. Obecnie mam coś takiego:
Chciałbym dodać do tego porcjowanie w zależności od podstrony, czyli podstrona 1 - 10 rekordów, podstrona 2 - kolejne 10 rekordów. Jak to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w zapytaniu SQL coś takiego jak LIMIT
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 236 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tyle to sam wiem, tylko nie wystarczy dodać po prostu LIMIT 0,10 ponieważ wyświetli tylko pierwsze 10 rekordów, a ja chciałbym wyświetlać rekordy w zależności od podstrony.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to zastanów się co powinieneś wstawić w zapytaniu zamiast 0 i 10 żeby było tak jak chcesz. W adresie masz numer strony i pobierasz go przez $_GET....
|
|
|
![]()
|
|
o get mało wiem, a nawet bardzo mało, żeby nie powiedzieć wcale. Mógłbyś/moglibyście dopisać odpowiednie: $_GET['page']; do poniższej linijki? (zamiast tego limitu)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 23 Dołączył: 5.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj masz mój skrypt paginacji z GETem. Wrzuć do index.php i uruchom ...
Tłumaczenie tu: Temat: 12345 itd strony Ten post edytował aeaeae 8.06.2011, 22:09:52 |
|
|
![]()
|
|
Takie pytanie jeszcze mam, dlaczego tam muszę określać liczbę rekordów ogólnie? ($o)
I drugie pytanie, co muszę zrobić, żeby wyświetlić te dane z komórki "keywords" ? Próbowałem whilem i później echo " ".$r['keywords']." "; ale coś nie działa. Na razie mam coś takiego:
Metoda get działa poprawnie, jednak chciałbym wyświetlać wyniki z kolumny "keywords". Ni jak nie potrafie tego zrobić, próbowałem na 10 metod i żadna nie działa. Mógłby ktoś podpowiedzieć? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 23 Dołączył: 5.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Ile ogólnie jest elementów pobierasz po to, żeby wyświetlić odsyłacze do wszystkich podstron (ten fragment, który usunąłeś) i tylko do nich, oraz po to, żeby na ostatniej stronie zrobić ograniczenie (np, masz 15 elementów, wyświetlasz po 10, więc na drugiej stronie powinno być tylko 5, przy dobrze sformułowanym zapytaniu nie jest to konieczne).
2. Ten skrypt, który wkleiłem służy przedstawieniu idei paginacji. Jeśli chcesz pracować na bazie danych a nie na tablicy najwygodniej jest wyliczyć min i max rekord do wyświetlenia na stronie. Już pokazuję.
Edycja: teraz zwróciłem uwagę, że nie chcesz mieć odnośników do podstron. W takim razie ilość rekordów w tabeli nie jest potrzebna, a ten fragment, który wyrzuciłeś też. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował aeaeae 9.06.2011, 12:08:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 18:11 |