![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Od pewnego czasu męczę się z MySql, Doctrine i JOINLEFT. Mój plik schema.yml wygląda tak: (w zasadzie jest to kawałek tego pliku. Plik generuje przy pomocy WorkBench-a)
Natomiast moje zapytanie do bazy wygląda następująco:
Co robię źle, że wyrzuca mi taki błąd: Doctrine_Table_Exception: Unknown relation alias Model_UsersDetail?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie widzę nigdzie klas Model_User i Model_UsersDetail
spróbuj tak
Ten post edytował toffiak 8.06.2011, 16:18:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie będzie to, nazwy class modeli są poprawne, bo podczas generowania Modeli dodaje do każdej nazwy tabeli która jest pobierana z pliku yml przedrostek Model_ dlatego nazwy się różnią.
Jednak mam pytanie, a zarazem prośbę czy mógłby ktoś sprawdzić czy w moim pliku .yml poprawnie zadeklarowałem relacje. W sumie plik .yml tworzyłem przy pomocy workbench-a jednak maszyny też się czasem mylą, a ja już to przeglądam nie chyba 100 raz i wydaje mi się że wszystko jest ok ;/ Bo gdy wykonuje zapytania:
lub
to otrzymuje poprawne wyniki, jednak gdy dodam: ->leftJoin('u.Model_UsersDetail d ON d.Users_id=u.id') to wszystko się sypie ;/ Proszę pomóżcie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam identyczny problem... toffiak - nalazłeś może jakieś rozwiązanie? Bo sprawdzałem już wszystko i nadal Doctrine_Table_Exception: Unknown relation alias ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 2 Dołączył: 23.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
myślę że trzeba ręcznie zrobić relacje w klasach które są zmapowane, jednak nie jestem pewny
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 16:22 |