![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam coś takiego
$ins = @mysql_query("INSERT INTO serwis_zlecenie SET IDklienci='$idklienta', data='$data' "); mam problem bo $data dodaje mi sie prawidłowo do rekordu a $idklienta nie. IDklienci to INT w bazie kiedy zamiast zmiennej wpiszę liczbę to doda mi się bez problemu. $idklienta istnieje napewno bo wyświetlam ją, i wyświetla się liczba. Nie wiem co robię źle, może ktoś pomóc ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
to jest Int czyli tylko liczba!
-------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie bardzo rozumiem,
php wyświetla to jako liczbę a w bazie kolumna jest typu INT chyba rozumiem, moja zmienna przekazywana jest GET i jest jako STRING, chyba powinienem zamienić ją na INT nie wiem czy dobrze mówię, jeśli tak to jak to zrobić ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze rozumujesz.
A w zapytaniu wywal te apostrofy dla pól typu INT, czyli: Ten post edytował sadistic_son 7.06.2011, 21:24:51 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Dobrze rozumujesz. A w zapytaniu wywal te apostrofy dla pól typu INT, czyli: Bredzisz. To o czym piszesz nie ma żadnego wpływu na poprawność wykonania zapytania SQL. Po pierwsze: tworząc zapytanie i tak masz je w postaci stringa, czyli nie ma różnicy czy wstawisz tam liczbę jako integer czy string. Po drugie: apostrofy również nie powodują błędów. MySQL sam sobie wstawi wartość odpowiedniego typu. Oba te przypadki nie mogą powodować błędu SQL, są jednak dobrym nawykiem programistycznym. @malin23: Zmień swoją linię na następujące:
i zobacz co się wyświetli. |
|
|
![]()
|
|
Bredzisz. To o czym piszesz nie ma żadnego wpływu na poprawność wykonania zapytania SQL. Po pierwsze: tworząc zapytanie i tak masz je w postaci stringa, czyli nie ma różnicy czy wstawisz tam liczbę jako integer czy string. Po drugie: apostrofy również nie powodują błędów. MySQL sam sobie wstawi wartość odpowiedniego typu. Oba te przypadki nie mogą powodować błędu SQL, są jednak dobrym nawykiem programistycznym. @malin23: Zmień swoją linię na następujące:
i zobacz co się wyświetli. <?php // nawiazujemy polaczenie $connection = @mysql_connect('') // w przypadku niepowodznie wyświetlamy komunikat or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.<br />Błąd: '.mysql_error()); // połączenie nawiązane ;-) //echo "Udało się połączyć z serwerem!<br />"; // nawiązujemy połączenie z bazą danych $db = @mysql_select_db('', $connection) // w przypadku niepowodzenia wyświetlamy komunikat or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych<br />Błąd: '.mysql_error()); // połączenie nawiązane ;-) //echo "Udało się połączyć z bazą dancych!"; $a = trim($_REQUEST['a']); //$idklienta = trim($_GET['idklienta']); $idklienta=intval($_GET['idklienta']); echo "$idklienta"; $wynik = mysql_query("SELECT * FROM klienci WHERE IDklienci = '$idklienta' ") or die('Błąd zapytania'); if(mysql_num_rows($wynik) > 0) { /* jeżeli wynik jest pozytywny, to wyświetlamy dane */ echo "<table cellpadding=\"2\" border=1>"; while($r = mysql_fetch_assoc($wynik)) { echo "<tr>"; echo "<td>".$r['IDklienci']."</td>"; echo "<td>".$r['Nazwa']."</td>"; echo "<td>".$r['Ulica']."</td>"; echo "<td>".$r['Kod_miasto']."</td>"; echo "<td>".$r['NIP']."</td>"; //echo "<td> //<a href=\"serwis_edit.php?a=edit&nr={$r['nr']}\">EDIT</a> //</td>"; echo "</tr>"; } echo "</table>"; } ?> <FORM ACTION="nowe_zlecenie2.php" METHOD="POST" ENCTYPE="iso-8859-2" ACCEPT-CHARSET="iso-8859-2"> <TABLE> <TR> <TD>Nazwa urzadzenia</TD> <TD><INPUT type="TEXT" NAME="nazwa_urzadzenia2" SIZE="30" MAXLENGTH="30" ALIGN="LEFT"></TD> </TR> <TR> <TD>Nr fabryczny</TD> <TD><INPUT type="TEXT" NAME="nr_fabryczny2" SIZE="30" MAXLENGTH="30" ALIGN="LEFT"></TD> </TR> <TR> <TD>Telefon kontkatowy</TD> <TD><INPUT type="TEXT" NAME="kontakt_klienta2" SIZE="50" MAXLENGTH="50" ALIGN="LEFT"></TD> </TR> <TR> <TD>Gwarancja (tak/nie)</TD> <TD><INPUT type="TEXT" NAME="gwarancja2" SIZE="15" MAXLENGTH="15" ALIGN="LEFT"></TD> </TR> <TR> <TD>Opis</TD> <TD><INPUT type="TEXT" NAME="opis2" SIZE="100" MAXLENGTH="200" ALIGN="LEFT"></TD> </TR> <TR> <TD>Uwagi</TD> <TD><INPUT type="TEXT" NAME="uwagi2" SIZE="100" MAXLENGTH="300" ALIGN="LEFT"></TD> </TR> <TR> <TD></TD> <TD><input type=hidden value='1' name=send></TD> </TR> <TR> <TD></TD> <TD><input type="submit" value="Wyslij" /></TD> </TR> </TABLE> </FORM> <?php //$idklienta2=(int) $idklienta; echo $idklienta; //$osoba_przyjmujaca = $_SESSION["uzytkownik"]; if($_POST["send"]==1){ $nazwa_urzadzenia2 = $_POST["nazwa_urzadzenia2"]; $nr_fabryczny2 = $_POST["nr_fabryczny2"]; $kontakt_klienta2 = $_POST["kontakt_klienta2"]; $gwarancja2 = $_POST["gwarancja2"]; $opis2 = $_POST["opis2"]; $uwagi2 = $_POST["uwagi2"]; $data2=date("Y-m-d"); echo "$nazwa_urzadzenia2"; echo "$nr_fabryczny2"; echo "$kontakt_klienta2"; echo "$gwarancja2"; echo "$uwagi2"; echo "$data"; // dodajemy rekord do bazy $query = "INSERT INTO serwis_zlecenie SET IDklienci='$idklienta', data='$data2', nazwa_urzadzenia='$nazwa_urzadzenia2', nr_fabryczny='$nr_fabryczny2', kontakt_klienta='$kontakt_klienta2', gwarancja='$gwarancja2', opis='$opis2', uwagi='$uwagi2'"; $ins = mysql_query($query) or die($query.': '.mysql_error()); } mysql_close($connection); ?> <br /><br /><br /> <a href="klienci.php" target="strona">Klienci</a><br/> Wysyłam cały kod z którym mam problem. Zrobiłem tak jak mówisz, wszystkie pozostałe zmienne(nazwa_urzadzenia2, nr_fabryczny2 - VARCHAR) dodają mi się do bazy. tylko IDklienci nie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Uzywaj bbcode!
2) W formularzu nigdzie nie zapisujesz idklienta, więc trudno by te id samo mocą magiczną się przetransportowało... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:04 |