![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie!
Chciałbym zapytać Was, o sposoby blokowania dostępu do danej podstrony. Pomijam tutaj fakt, że istotnym elementem jest panel logowania i najlepiej blokada poprzez ograniczenie IP dopuszczonych do strony. Zależy mi jednak na innego typu zabezpieczeniach - np. ograniczenie dostępu dla jednego IP wewnętrznego. Niestety nie mam pojęcia jak to zrobić - na moje oko wydaje się to nawet niemożliwe do wykonania bo w końcu ip wewnętrzne klienta nie jest wysyłane w żądaniu przeglądarki.. Jestem otwarty na wszelkiego typu propozycje; piszcie co wiecie i co polecacie ![]() Pozdrawiam! -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do ip wewn. - wewnątrz sieci możesz pokombinować z MAC adresem, nie wiem jednak jak to robić... Na 100% masz na tym forum kilka postów o tym.
Ja obecnie uwielbiam autoryzację przez certyfikat : tu masz link od czego można zacząć. Na np. startssl.com zobaczysz jak to działa, i darmowe klucze ssl, które są akceptowane przez większość przeglądarek. Niedawno miałem pomysł, aby używając javy zapisać plik na dysku np. D usera, utworzyć jego "klucz" - używając jakichś funkcji szyfrujących szyfrujesz treść. Ten sam hash możesz mieć np. w bazie... Tu masz pomocny link do tworzenia trusted applets. -------------------- Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nie jest to wewnątrz sieci więc MAC odpada -> rozważałem tę opcję..
2. Certyfikat SSL? Po co? Nie potrzebuję szyfrowania serwer-klient, klient-serwer. Chodzi mi o prostą autoryzację... ograniczenie dostępu z np. 1 komputera... dosłownie jednego w całej sieci (internet). Panel logowania mam (+ bezpieczeństwo skryptu), potwierdzenie za pomocą kodu wysyłanego na maila także (+ bezpieczeństwo), filtrowanie ip (stałe więc nie ma problemu) także... ale problem w tym, że takie IP zewnętrzne ma przynajmniej 50 stacji więc w jakiś sposób chciałbym zablokować im dostęp. Jakieś inne propozycje? Ten post edytował modern-web 7.06.2011, 16:20:05 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jeśli jesteście połączeni prze LAN to jest wysyłane jego IP z karty sieciowej.
Jeżeli masz dostęp, to ustaw mu statyczny adres IP. php ip - $_SERVER['REMOTE_ADDR']; Ten post edytował toaspzoo 7.06.2011, 16:30:45 -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Mogę być szczery? Jesteś strasznie spostrzegawczy
![]() Własnie o tym cały czas mówię... Dodam tylko, że serwer znajduje się w Warszawie, a co za tym idzie nikt nie jest połączony z serwerem za pomocą LAN. Kolejna sprawa to taka, że dajmy na to jedno osiedle ma przydzielone 2 DNS-y. Jeden z nich ma być `kluczem` do zabezpieczeń na stronie. Dobra; ale co dalej? Jest 50 stanowisk PC które posiadają ten sam DNS, a w końcu żądanie wysyłane przez każdego z tych 50 komputerów do serwera znajdującego się w Warszawie będzie zawierało TYLKO ip zewnętrzne.. (+ inne nagłówki) Nie wiem co zrobić; może blokada HTTP_REFERRER? Co prawda ma to kilka wad ale jako dodatkowy filtr będzie skuteczne... Może znając moje przykłady jesteście w stanie podać inne? Ja już nie mam więcej pomysłów i liczę tylko na Waszą wyobraźnię ![]() Pozdrawiam! Ten post edytował modern-web 7.06.2011, 18:24:14 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:30 |