![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
jestem początkujący i mam taki problem. Mam dwie tabele z następującymi polami: Sprzedaz: - id_daty; - wielkosc; Data; - id_daty; - data; Mam wielkość sprzedaży i datę sprzedaży. Jak dodać rekordy do tych dwóch tabel. Nie chcę robić SELECT * FROM DATA WHERE data='19.06.2011' i dalej bawić się programowo. Chciałbym to wszystko zrobić w jednym zapytaniu. Dodam też, że wstawianie rekordów do tabel będzie w bardzo duzej ilości - chciałbym aby było to możliwie najwydajniej. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Jak dodać rekordy do tych dwóch tabel. Nie chcę robić SELECT * FROM DATA WHERE data='19.06.2011' Że co? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Kod insert into `tabela` set `kolumna` = 'wartosc`, `kolumna2` = 'wartosc2'; insert into `tabela2` SET `kolumna1`='w1'; i tak dalej zapytania oddzielasz średnikami -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 1 Dołączył: 25.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, ale strukturę danych masz jakąś dziwną:
1. Wymiar-czas: pole 'Kwartal' jest pochodną pola 'Data'. Do usunięcia. Jak się ma 'Grupa_towarowa' do czasu? Wydawało by się, że jest to cecha produktu. 2. Data sama w sobie może być kluczem. Proponuję taką strukturę danych:
Jeszcze jedna sprawa: jeżeli towary.kod_kreskowy jest unikalny, to można rozważyć używanie go jako klucza głównego. Ten post edytował singollo 9.06.2011, 09:28:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:10 |