![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siema,
Na pewno wielu z was słyszało o evercookie czy Panopticlick, które służą do identyfikacji użytkownika. Ja postanowiłem pójść trochę dalej i połączyłem te dwie metody. Z założenia ciasteczka ustawiane w miarę możliwości wszędzie gdzie się da oraz odczytanie jak największej ilości informacji o użytkowniku(niezależne od przeglądarki) miały zapewnić niemal 100% trafność identyfikacji. Strona projektu: Identify Na stronie znajdziecie więcej informacji odnoście projektu. Oczywiście cała dokumentacja nie jest jeszcze kompletna, tak samo jak kod. Problem w tym że mam lekki kryzys. Opracowałem już cały system, wszystko w miarę działa ale nie wiem co teraz. Zastanawiam się, co począć z zebranymi danymi, które trafiają do skryptu PHP. Na stronie na przykład wykorzystałem projekt to przypisania nieusuwalnego ciasteczka w postaci liczby. Fragment pliku identify.class.php Kod /* W tym momencie mamy wszystkie dane(czcionki, wersje pluginów, język, strefę czasową itd. w tablicy $this->data). * Problem w tym, że nie wiem jak to dalej rozwiązać. Pierwotnie ta klasa miała zwracać hash tych wszystkich informacji, * który powinien być unikalny dla każdego odwiedzającego. No właśnie - unikalny - myślę również nad sposobem obliczania * tego "stopnia unikalności". Trzeba wziąć pod uwagę, że czcionki mówią nam o wiele więcej niż np. język czy strefa czasowa. */ Liczę na wasze porady i sugestie. Chciałbym, aby projekt był jak najbardziej użyteczny i przydatny ![]() -------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:33 |