![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jest mozliwosc aby: jesli plik php otrzyma jakas wartosc przez posta i uptaduje wartosc w tabeli a nastepnie po pewnym okreslonym czasie zmieni ta wartosc w tabeli na inna.
Wartosc bedzie przechodzila ajaxem do pliku i to bez najmniejszego problemu potrafie zrobic ale zmiana wartosci juz koniecznie musi sie odbywac na serwerze po jakims czasie (czyli ze musi sie to robic automatycznie po pewnym czasie a nie ze ajax przesle komende). Jest taka opcja w php - zrob cos po pewnym czasie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie rozumiem o co chodzi :/
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 5 Dołączył: 20.06.2005 Skąd: Bielsk Podlaski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz do tego użyć Cron, albo czegoś podobnego. Chodzi o to, żeby coś wywołało z zewnątrz skrypt PHP, który zmodyfikuje bazę.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
plik php dostaje jakas wartosc metoda POST przez ajaxa
ta wartosc jest wlozona do bazy danych mija 30 sekund i ta wartosc jest usunieta z tabeli i np miejsce zostaje puste ? Ten post edytował kisiel18 6.06.2011, 14:50:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 5 Dołączył: 20.06.2005 Skąd: Bielsk Podlaski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ewentualnie możesz dodać do tej tabeli dodatkową kolumnę z czasem dodania rekordu (dla wygody niech to będzie INT, a nie DATESTAMP, czy coś podobnego), a potem na samym początku Twojego skryptu wstawić kod podobny do tego:
Wtedy na stronie na pewno nie pojawią się niepożądane dane. Jeżeli zależy Ci, żeby wartości kasowały się automatycznie, to zostaje tylko Cron. ![]() Ten post edytował Louner 6.06.2011, 14:54:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to jak ktoś wyżej napisał, można użyć crona.
Ale.. widzę jeszcze inne rozwiązanie, bez użycia crona. Mianowicie dodaj sobie kolumnę date (int) dodawaj do niej uniksowy znacznik czasu (time()) i przy wywoływaniu skryptu na początku rób zapytanie
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
tak panowie ale jesli wartosc nie dotrze to nie wywoła tych skryptow usuwania i wartosc w tabeli zostanie
a ja potrzebuje koniecznie zeby sie usuwala sama - mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 23 Dołączył: 5.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz napisać do czego konkretnie tego potrzebujesz?
Może wystarczy np. przypisać do zmiennej sesji czas i te dane, które mają się po 30s kasować? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz sobie skrypt do obsługi kolejki, do kolejki dodawaj zadania, kolejka może być trzymana w bazie bądź pliku, ja bym stawiał na rozwiązanie z bazą.
Następnie co określony czas wywołujesz skrypt, który wykonuje zadania umieszczone w kolejce. To tyle, jeżeli dobrze zrozumiałem. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz też spróbować instrukcji sleep.
![]() |
|
|
![]()
|
|
PeterBass - WLASNIE O TO CHODZILO - NIE ZNALEM TEGO ALE TO POMOGLO
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.07.2025 - 05:53 |