![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy ktoś z Was miał problem z zabezpieczeniami NTFS dla plików ładowanych na serwer przez skrypt PHP? Mam skrypty działające na serwerze IIS wymagającym uwierzytelniania w środowisku Active Directory. Pliki ładowane są z formularza i przegrywane do katalogu funkcją move_uploaded_file(...). Na katalog pełne uprawnienia mają wszyscy uwierzytelnieni (grupa Authenticated Users). Plik kopiowany jest poprawnie, ale uprawnienia nie są przenoszone z katalogu na plik. Do pliku dostęp ma tylko użytkownik który go przysłał (no i oczywiście administratorzy). Próbowałem kombinować z funkcją chmod() ale bez sukcesów. Czy ktoś ma jakiś pomysł? zależy mi żeby po przesłaniu pliku dostęp do niego przynajmniej do odczytu miał każdy (a przynajmniej grupa Authenticated Users). |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A masz zahaczone w ustawieniach zabezpieczeń, aby pliki dziedziczyły ustawienia kontenera?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oczywiście że tak. I jedynie ręczne wymuszenie skopiowania uprawnień z katalogu w dół pomaga - ale to nie jest rozwiązanie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
a wywołanie
zamiast chmod? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
SUKCES!!
Wielkie dzięki ![]() Jedna podpowiedź dla osób które by miały podobny problem w środowisku IIS - Użytkownik IWAM_xxx (domyślna nazwa wbudowanego konta do uruchamiania aplikacji pozaprocesowych IIS) musi mieć uprawnienia do zmiany atrybutów pliku ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:03 |