![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, z góry przepraszam jeśli mylący jest troszkę temat ale za chiny nie mogłem znaleźć tytułu do mojego problemu
![]() Co do problemu zdaje mi się ze chyba gdzieś zabłądziłem myślami i dlatego muszę Was poprosić o pomoc ![]() Opis problemu: Mam sobie 3 tabelki // serwer z którego pobieram nazwę // domena która z której pobieram wszystkie informacje // akcje z której chcę pobrać datę ostatniej akcji Skrócona wersja tabeli akcje (Bo chce tylko wyciągnąć date)
Problem wydaje się banalny jeśli bym chciał wykonać najpierw zapytanie domena->serwer i dodatkowo np w while dodac date ostaniej akcji, no ale jeśli brać pod uwagę, że może być to np 50 domen z których pobieram dane, to mogło by być troszkę nieoptymane. aktualnie moje zapytanie do sql wygląda tak
i w tym momencie się zawiesiłem , jak pobrać dodaktowo jeszcze datę ostaniej akcji z tabeli akcje w tym zapytaniu A i dodatkowo w instrukcjach warunkowych w zapytaniu muszę zamienić `d`.`data_in` własnie na tą datę którą pobiorę z akcji... ---- Edit: Tak jak myślałem sposób rozwiazania mojego problemu był banalny, wystarczyła kawa + papieros i zaraz umysł się rozjaśnił:
Ten post edytował Hpsi+ 3.06.2011, 09:32:07 -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A po co robić datę?
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@thek własnie gdyby była ta zależność nie musiał bym myśleć nad tym zbytnio , problem polegał na tym iż akcje mogły być wprowadzone z datą wstecz ... i dlatego właśnie musiałem pokombinować, znów zrobić na zasadzie updata tabeli w czasie dodawania akcji - szczerze wolałem to rozwiązać dając JOIN niż się bawić w warunki sprawdzające, tylko z drugiej strony pytanie brzmi ile stracę poprzez własnie tego typu zapytanie (Chodzi o czas generowania zapytania np przy 100 domenach)
-- Jednak zapytanie skonociłem, wyświela mi się w liście domen, każda z domen tyle razy ile akcji jest wprowadzona... Eh jednak człowiek zawsze o czymś zapomni i po napisaniu postu przypomni sobie - sorry za zaśmiecanie troszkę, zapomniałem dodać GROUP ... Ten post edytował Hpsi+ 3.06.2011, 09:31:15 -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 03:11 |