![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ostatnio okoliczności zmusiły mnie do korzystania z CodeIgnitera z jego wersją MVC. I nawet sobie radzę, nie o to chodzi. Tylko tak ciekaw jestem ilu z Was używa MVC (w dowolnym frameworku lub bez) a ilu pozostaje przy "staroświeckim" stylu? Edit: ojej, i gdzie moja sonda? Tak się starałem. Możecie w takim razie odpowiedzieć tylko: używam/nie używam w odpowiedzi? Ten post edytował konrados 2.06.2011, 18:50:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
używam
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O, dziękuję za pierwszą odpowiedź, na razie 100% członków forum.php.pl używa MVC
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakie jest rozróżnienie na "staroświecki" styl i "niestaroświecki"?
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
No staroświecki to ten bez MVC, znaczy budujemy sobie jakieś pożyteczne klasy, następnie gdy chcemy zrobić jakąś stronkę 'nowa_strona.php' , includujemy te klasy i w jednym pliku robimy odczyt z bazy danych, wypisanie treści, reakcje na akcje użytkownika (ajax/wysyłanie formularza etc).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No staroświecki to ten bez MVC, znaczy budujemy sobie jakieś pożyteczne klasy, następnie gdy chcemy zrobić jakąś stronkę 'nowa_strona.php' , includujemy te klasy i w jednym pliku robimy odczyt z bazy danych, wypisanie treści, reakcje na akcje użytkownika (ajax/wysyłanie formularza etc). Hm... a czy Ty wiesz czym w ogóle jest MVC? Rozumiesz subtelne różnice między OOP i programowaniem strukturalnym, bo wydaje mi się, że nie do końca. To alternatywą jest tylko MVC? ![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Nie no wiem co to jest programowanie obiektowe.... i również tego używam bez MVC, więc wiem, że można i że to nie ma związku.
Nie chodzi mi w pytaniu o używanie bądź nie OOP, tylko właśnie o MVC. A może są jakieś inne znane wzorce projektowe (czy tam architektoniczne) niż MVC? Ten post edytował konrados 2.06.2011, 19:21:11 |
|
|
![]()
|
|
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
I używasz któregoś z nich?
No dobra, to zmieniam odpowiedzi na pytanie:) 1. Nie, nie używam żadnego wzorca architektonicznego 2. Tak, używam MVC lub coś innego |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To w ogóle jest sens robienia wszystkiego bez MVC? (niekoniecznie musi być obiektowe)
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
No właśnie chcę się dowiedzieć jak to statystycznie wygląda.
Jak przeglądam to forum (i inne) to dużo problematycznych skryptów (w pytaniach forumowiczów) łączy widok z manipulacją/odczytem bazy danych. No bo tak na moją głowę, to MVC przydaje się gdy mamy do zrobienia wiele widoków dla jednego zestawu danych (zwykła strona/mobilna strona/rss, wszystko np. z controlera newsy). No ale jak ja wiem, że tak nie będzie? Ten post edytował konrados 2.06.2011, 19:45:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No bo tak na moją głowę, to MVC przydaje się gdy mamy do zrobienia wiele widoków Właściwie to wykorzystuje się go do odseparowania części logicznych tworzonej aplikacji. Jeżeli design jest dobry, to programista nie musi się przejmować jak wygląda widok, a jedynie musi tam dostarczyć odpowiednie dane. Dzięki temu, jeżeli kiedyś znudzi nam się wygląd, to jedyne czego dotykamy, to właśnie pliki widoku, a reszta nas nie interesuje. Kontroler zapewnia ci 'połączenie' pomiędzy widokiem, a modelami, natomiast większość logiki powinna być wykonywana w modelach. Więc tak naprawdę używa się tego dla wygody i przejrzystości kodu. Ja osobiście od jakiegoś czasu pisze w Zendzie oraz Kohanie, gdzie jest zaimplementowane MVC, więc siłą rzeczy jestem na niego skazany:) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No to jak na razie wciąż 100%
![]() Cytat Dzięki temu, jeżeli kiedyś znudzi nam się wygląd, to jedyne czego dotykamy, to właśnie pliki widoku, a reszta nas nie interesuje No ja to do tej pory robiłem tak, że w każdej stronie umieszczałem require_once('inc/layout.php') w której miałem funkcje echo Layout::pageStart(tytuł, słowa klucz... etc), potem treść, a potem echo Layout::pageEnd(); i jeszcze parę funkcji zw. z layoutem. Poza tym klasy pracujące na poszczególnych tabelach (coś w rodzaju modelu, klasy te też includowałem w tym pliku) i też byłem zadowolony, mogłem łatwo zmieniać wygląd header'a, left/right menu, footera i innych stałych elementów. A to co pomiędzy pageStart i pageEnd to i tak było różne ze strony na stronę. Więc nadal nie kumam tej mani MVC:) Ten post edytował konrados 2.06.2011, 20:35:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja staram się od niedawna pisać wszystko zgodnie z MVC... Polecam
Ten artykuł aby zrozumieć co to w ogóle jest to MVC... -------------------- Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No ja to do tej pory robiłem tak, że w każdej stronie umieszczałem require_once('inc/layout.php') w której miałem funkcje echo Layout::pageStart(tytuł, słowa klucz... etc), potem treść, a potem echo Layout::pageEnd(); i jeszcze parę funkcji zw. z layoutem I tu już masz jakieś oddzielanie, ponieważ zakładam, że ten twój layout generuje przede wszystkim html'a z danymi przekazywanymi w metodach. Raczej nie ma w nim żadnej logiki tzn. nie ma tam np. metody do pobierania danych z bazy. Cytat A to co pomiędzy pageStart i pageEnd to i tak było różne ze strony na stronę No i tak jest zazwyczaj:) Chodzi jedynie o przejrzystość kodu i jego logikę. Załóżmy, że masz wyświetlić na stronie tabele z danymi z bazy, parę buttonów określających sortowanie tej tabeli, paginację i filtrowanie tych danych. Więc w widoku miałbyś: W kontrolerze;
A w modelu całą logikę pobierania danych. I teraz widok możesz używać wielokrotnie i nie interesuje cię jakie dane i skąd je pobiera. Kontroler odbiera tylko to, co dostał od użytkownika (sortowanie itp.) i ustawia to dla danego modelu. Cała logika pobierania danych jest natomiast w modelu (np. pobiera dane z bazy). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No dobrze bastard13
![]() ![]() Cytat Ja staram się od niedawna pisać wszystko zgodnie z MVC... Polecam Ten artykuł aby zrozumieć co to w ogóle jest to MVC.. No ja też już mam teraz taki zamiar, ale powiem, że ten artykuł mi nieco zamieszał w głowie - widok odwołujący się do modelu? A już myślałem, że zaczynam kumać MVC... Ale poza tym blog bardzo ciekawy. Dzięki Wam za wszystkie odpowiedzi. Szkoda, że tak mało głosów, bo miałem nadzieję jeszcze na "sondę" pt. jaki framework, ale pewnie znowu wyjdzie "100%" czyli jeden głos będzie:) Ten post edytował konrados 2.06.2011, 21:50:47 |
|
|
![]()
|
|
Cytat widok odwołujący się do modelu Np. jakiś MenuModel, który w zależności od roli zalogowanego usera zwraca inne menu. Idealnie pasuje, aby wywołać go bezpośrednio w widoku:) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No ja to najchętniej w ogóle bym się pozbył albo kontrolera albo modelu
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
W tej chwili Symfony2 tylko i wyłącznie do własnych projektów. W pracy jestem przymuszany do CakePHP. :<
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:00 |