![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Szanowni koledzy i koleżanki, chciałbym poprosić Was o pomoc, radę. Poniżej przedstawiam kawałek kodu, dzięki któremu tworzę dynamiczne pola input przy wsparciu jquery. W tej chwili podany kod dodaje 1 rekord do bazy (jedno pole input). Chciałbym to rozbudować o kolejne pola czyli dodaje: '<input id="nazwisko_' + count + '" name="surname[]' + '" type="text" />' i pole bedzie. Teraz, jak dopisac kawalek kodu, zeby dodawalo to do bazy w ten sposob: $sql_add = ("INSERT INTO sites (imie, nazwisko) VALUES ('$val1', '$val2')"); Nie licze na rozwiazanie problemu za mnie, zatem licze na wskazowki i przklady. Pozdrawiam.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście serwer mySQL może mieć pewne ograniczenia, co do liczby tak wykonywanych insertów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba mnie zle zrozumiales, nie o to mi chodzilo.
Za pomoca jednego zapytania INSERT INTO chcialbym dodac kilka inputow z formularza. Przeczytaj jeszcze raz i postaraj sie mnie zrozumiec ![]() Przyklad: http://www.php-faktura.com.pl/demo.php Chcialbym zrobic podobny formularz jak dodawanie wartosci: Nazwa towaru, Cena, Ilosc i przy nacisnieciu + Dodaj pozycje dodawanie kolejnych formularzy. Chcialbym to w taki sposob zapisac do bazy. Za pomoc moge zaplacic. Ten post edytował golphp 2.06.2011, 20:59:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to mój pierwszy post więc przepraszam
![]() Oczywiście, żeby dodać więcej informacji niż jedno potrzebujesz bazy z określonymi polami - jakie wskazałeś. Tutaj podaje Ci skrypty, których ja używam do takich rzeczy: Skrypt ten dodaje dwie dane imię oraz mail. Na jego podstawie łatwo przerobisz na konkretne dane jakie Cie interesują. Mam nadzieję, że pomogłem. Formularz: CODE <form action="index.php" method="post"> imię:<br /> <input type="text" name="imie" /><br /> e-mail:<br /> <input type="text" name="email" /><br /> <input type="submit" value="dodaj" /> </form> Skrypt PHP: CODE <?php // odbieramy dane z formularza $imie = $_POST['imie']; $email = $_POST['email']; if($imie and $email) { // łączymy się z bazą danych $connection = @mysql_connect('localhost', 'root', 'haslo') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL'); $db = @mysql_select_db('test', $connection) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych'); // dodajemy rekord do bazy $ins = @mysql_query("INSERT INTO test SET imie='$imie', email='$email'"); if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie"; else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu"; mysql_close($connection); } ?> Skrypt zapożyczony ze strony: http://www.kess.snug.pl/?sid=10&pid=42 |
|
|
![]()
|
|
Tak, proste dodawanie do bazy danych to jak widac w powyzzym skrypcie jest.
Chodzi mi o dodawanie dynamicznych pol formularzy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóżmy, że mamy bazę danych z imionami. Prosta tabela `names`, zawierająca kolumny id i name.
Do dodawania jednego imienia służy formularz: Do dodawania kilku imion służyłby natomiast formularz: Przy czym kolejne pola input oznaczone name_x powstają po naciśnięciu odnośnika "Więcej imion". Po naciśnięciu przycisku "Dodaj imiona" dodajemy je do bazy danych w taki sposób, jak to przedstawiłem w pierwszym poście w tym temacie:
EDIT I albo ja jestem totalnym analfabetą, albo źle zdefiniowałeś problem. Ten post edytował mortus 2.06.2011, 22:23:23 |
|
|
![]()
|
|
Aktualny kod ktory ja dodalem dokladnie takie zadanie spelnia. Mam natomiast problem, jak dopisac, zeby dodawalo wiele inputow wedlug ponizszego formularza
Przyklad:
|
|
|
![]()
|
|
Ot tak, ponieważ wszystkie tablice są równej długości. Oczywiście należy obsłużyć również sytuacje, w których potencjalny użytkownik nie poda wszystkich danych. |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie o to mi chodziło, dziękuję za pomoc
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:08 |