![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z wykonaniem pliku o rozszerzeniu *.sql. Ogolnie zaczalem uczyc sie pisania z ksiazki pt: "php i mysql tworzenie stron WWW " wydawnictwa helion. Chodzi o to ze sa dolaczone do tej ksiazki pliki z komendami np. dodawania informacji do bazy danych. Oczywiscie napisane jest tu zebym ten plik (ksiazki_insert.sql) dodal do katalogu apachemysqlbin i wpisal komende >mysql -u ksiazkorama -p <ksiazki_insert.sql; ale to mi pokazuje blad. Korzystam z phptriad. Wiem oczywiscie ze moge to wszystko wpisac recznie ale nie o to chodzi. Chcialbym po prostu wedzec jak taka operacje poprawnie wykonac. Będe bardzo wdzieczny za podpowiedzi Z gory dziekuje - Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Rozwiazanie 1. PHPMyAdmin i masz wszystko
rozwiązanie 2. LOAD DATA INFILE Syntax Kod LOAD DATA [LOW_PRIORITY | CONCURRENT] [LOCAL] INFILE 'file_name.txt'
[REPLACE | IGNORE] INTO TABLE tbl_name -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki wielkie rzeczywiscie dziala :-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z mojej strony także dwie sugestie:
1. Frontend do mySQL'a, np. MySQL-Front, do pobrania z stąd. 2. Musisz wpierw zalogować się do mysql'a poleceniem: mysql -u <uzytkownik> -p i wpisać hasło. Jeżeli nie możesz się zalogować, jako użytkownika podaj "root" (bez cudzysłowów), ale nie wpisuj -p, bo root domyślnie nie ma hasła. Kiedy pokaże się znak zachęty mysql>, wpisz: . <nazwa_pliku_sql_wraz_ze_sciezka_dostepu>. Ja jednak uważam, że prościej operuje się na mySQL'u przy pomocy Front'a. :wink: -------------------- Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec - Woody Allen
/home/env: Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.1 | FreeBSD 8.0 | NetBeans 6.8 | symfony 1.4 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() Jak juz skopiujesz plit "cos_tam.sql" do katologu mysql/bin/, to po zalogowaniu sie do mysql-a (z poziomu dos-a oczywiscie ![]() Pozdrawiam -------------------- ROMeeO (abonent tymczasowo zakochany)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:31 |