![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 325 Pomógł: 33 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Chciałbym sobie napisać skrypt do ogłoszeń online. Jestem w trakcie tworzenia bazy i tutaj moje pytanie. Czy taki schemat jaki jest załączony na poniższym screenie jest wystarczający(poprawny) do stworzenia takiego serwisu? (IMG:http://s2.ifotos.pl/img/ogloszeni_heehwwe.jpg) Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 325 Pomógł: 33 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W jakim celu wydzielasz treść ogłoszenia do osobnej tabeli?? Przecież treść będzie unikalna dla każdego ogłoszenia, więc nie ma sensu tworzenia osobnej tabeli na te dane. W sumie to nie pamiętam czemu tak zrobiłem, ale w sumie można zrobić tak jak napisałeś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat Skoro wiążesz podkategorię z kategorią to mając tylko informację o id_podkategorii jesteś w stanie pobrać również id_kategorii. Wydaje mi się, iż w ten sposób jesteś również w stanie sortować ogłoszenia, pobierać je według kategorii lub według podkategorii. Dlatego też w tabeli ogłoszenia dałbym tylko id_podkategorii. Tak też uczynię. Cytat Do tabeli ogłoszenie dodałbym jeszcze kolumny: insert_date, expired_date, promo (dla ogłoszeń wyróżnionych) - zresztą w miarę rozwoju systemu można strukturę będzie rozbudowywać Czy taki układ tabel może być? (IMG:http://s3.ifotos.pl/img/ogloszeni_heehahq.jpg) Ten post edytował kamil_lk 1.06.2011, 12:58:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ponadto zastanawiam się czy nie lepszym rozwiązaniem organizacji kategorii i podkategorii będzie zastosowanie jednej tabeli ze strukturą drzewa. Czyli tworzysz tabele [Kategoria] z kolumnami: Id, ParentId, Name. Wtedy kategorie główne mają ParentId równe NULL, a podkategorie mają ustawione na wartość ID swojego rodzica. Przyznam że dopiero po kilkukrotnym przeczytaniu tego zaczaiłem o co chodzi (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ale w sumie dobry pomysł (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czyli ma być tak? (IMG:http://s2.ifotos.pl/img/ogloszeni_heehqws.jpg) Ten post edytował kamil_lk 1.06.2011, 13:21:08 |
|
|
![]()
|
|
To jest akurat najprostsze rozwiązanie organizacji struktury drzewiastej. Poczytaj tutaj. Znajdziesz tam dobrze opisane inne rozwiązanie tego "problemu".
edit: Niby może być, ale nazwy kolumn są troszkę mylące. O ile sprawdzą się w układzie 2 poziomowym tj. Kategoria może podkategorię, ale podkategoria nie może mieć już kolejnej... Sytuacja całkiem mozliwa w systemie ogłoszeniowym. Zmień nazwy kolumn na te, które zaproponowałem lub poczytaj art, który linkowałem. Ten post edytował askone 1.06.2011, 13:26:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 21:01 |