![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie .. Mam wielki problem z polem value="" a dokładnie w <input type="hidden" value=" tutaj "> Chciałbym w pole tutaj wpisać kod javascript . Kiedy to robię , to ten skrypt java nie działa , tylko wyświetla jego kod . <script language="JavaScript" src="imie.js" TYPE="text/javascript"></script>
Czekam na pomoc , wskazówkę . Pozdrawiam i z góry dziękuje . |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() Co dokładnie chcesz osiągnać, bo nie rozumiem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam sobie taki puste pole <input type="hidden" name="imie" value=""> prawda i chce , żeby w tym polu było losowe imię . Mam już na to gotowy skrypt js , tylko nie wiem jak zrobić , żeby w tym okienku było to losowe imię .
Oto skrypt js na przykładowe imię : <!-- var elementy = new Array( 'Adam', 'Adrian', 'Zygmunt' ); var liczba = 0; do { liczba = Math.random(); } while (liczba >= 1); liczba = Math.floor(liczba * elementy.length); document.write(elementy[liczba]); //--> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ee, naucz się może manipulacji DOM-em przez JS?
|
|
|
![]()
|
|
No dobrze
![]() ![]() Ten kod jak wkleję , to działa pięknie : Ale jak już włożę tak
To w tym okienku wyskakuje to <input type="hidden" name="imie" value='<script language="JavaScript" src="imie.js" TYPE="text/javascript"></script> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolega dobrze ci powiedział, poczytaj o DOM, bo nie można zagnieżdżać kodu HTML w kodzie HTML. Poczytaj o zdarzeniach (na kliknięcie, po najechaniu, po wpisaniu itp itd). I poczytaj o różnicy między javą a javascript, bo tak jak kolega wyżej wrzucił obrazek to są 2 różne rzeczy..
|
|
|
![]()
|
|
Widzę , że sami nie umiecie mi pomóc . Chciałem na szybkości to zrobić , anie czytać jakieś książki
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na szybko to się robi głupie dzieci. Zrobić ci gotowca, potem znów będziesz mieć banalny problem i znów będziesz szukać gotowca. Zrozum postawy a wtedy większość problemów sam rozwiążesz. Tak jest w przypadku niemal większości, jak nie wszystkich języków. Gdyby każdy każdemu sypał tylko gotowcami większość by się nie nauczyła niczego. Kolega ci napisał wcześniej odpowiedź DOM, jeżeli nawet nie raczyłeś zobaczyć w google co to jest, z czym się je, to na gotowca raczej nie licz
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cały czas szukam w google rozwiązania . Czytałem o tym DOM nie na jednej stronie , jednak nigdy nie miałem z javasript do czynienia .. Dla niektórych to jest może banalny problem . Nie chce żadnego gotowca . Potrzebuje wskazówki jak wstawić kod z javasript . Czy to tak dużo ?
![]() Czyli mat-bi muszę dodać jeszcze id="elementy" ? ale ja chce , żeby to było w tym value="" . Kurde już sam nie wiem .. |
|
|
![]()
|
|
id służy do identyfikacji elementu. jeżeli to dodasz, będziesz mógł się do tego odwołć i zmienić dowolny atrybut tego elementu(np. właśnie value)
Sorry, ale w każdym kursie o JS jest coś o DOM-ie, niby JS ma większe możliwości, ale to podstawowy składnik ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie czytałeś wcale o DOM
![]() |
|
|
![]()
|
|
@by_ikar, można, ale może być konfilkt name - lepiej używać id, które powinny być unikalne
a tak BTW, Name niekonieczne znaczy imię ![]() Ten post edytował mat-bi 29.05.2011, 19:11:59 |
|
|
![]()
|
|
Czy do wstawienia w value losowego imienia jest tyle zachodu ?
|
|
|
![]()
|
|
tak naprwdę DOM jest łatwy, wystarczy go ogarnąć. Ja bym obstawiał za atrybutem id w elemencie, potem odwołanie do niego i zmiana parametru value.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
@by_ikar, można, ale może być konfilkt name - lepiej używać id, które powinny być unikalne a tak BTW, Name niekonieczne znaczy imię ![]() On akurat tak ma w kodzie który podał, wiem że lepiej ID, ale pytał czy musi być ID więc mu wyjaśniłem że nie musi ![]() Cytat Czy do wstawienia w value losowego imienia jest tyle zachodu ? Nie. Pierwsza strona w linku który ci podałem, pokazuje wiele przykładów jak można manipulować DOMem, już dawno byś to zrobił.. A w jquery wydaje mi się że sprawdzało by się to do kilku linijek kodu. Nawet na stronie którą ci kolega wyżej podał: http://api.jquery.com/val/ masz przykład jak można podmienić wartość w jakimś elemencie HTML, http://api.jquery.com/val/#example-1 |
|
|
![]()
|
|
w jQuery sprowadza sie to do jednej prostej linijki - pobranie elementu, .val(wartosc)
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki gargamel . Ogarnąłem to
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:08 |