![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Krótka piłka: jak utworzyć subdomenę z poziomu PHP? Na góglach szukałem, ale zbyt wiele nie znalazłem. Najlepiej bym prosił o jakiś konkretny przykład bądź funkcję. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 29 Dołączył: 18.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawy pomysł :-)
Jeżeli masz uprawnienia to : funkcja exec lub system i lecisz poleceniami powłoki. -------------------- Kto rano wstaje ten leje jak z cebra.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, ale niestety na Windowsie tego nie zrobię. Jeszcze nie kupiłem serwera z Linuksem, więc nie mogę także tego przetestować. Jakiś inny sposób?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 29 Dołączył: 18.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładam że posiadasz uprawnienia więc:
gdzie X.bat to skrypt batch(powłoka z łindołs) który robi wszystko co w nim zaimplementujesz. -------------------- Kto rano wstaje ten leje jak z cebra.
|
|
|
![]()
|
|
No dobrze, dobrze. Ale co ma się w tym pliku znaleźć? Nie mam zielonego pojęcia, może chociaż jakaś podpowiedź?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt ten powinien zakładać subdomenę ;-)
Na batchu się nie znam, więc nie pomogę. Raz w życiu napisałem w nim prosty program: http://www.chebucto.ns.ca/~ak621/DOS/BatBasic.html Ale to niekoniecznie musi być batch, może tez być np. Python http://www.python.org/ -------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]()
|
|
Podpowiedz:
google.pl :-p a tak poważnie : po pierwsze powinieneś znać zasadę zakładania subdomeny pod twoim serwerem (zakładam że pewnie jest do paczka wamp-a lub krasnal-a z apachem). Wystarczy dopisać kilka linijek do jakiegoś pliku tektowego w katalogu apache (zapewne katalog apache/site-enabled). drugie primo to za pomocą poleceń powłoki batch zbudować taki plik i zrestartować apache. Ten post edytował tvister 28.05.2011, 14:20:55 -------------------- Kto rano wstaje ten leje jak z cebra.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak sowją drogą, jak będziesz miał linuxa, możesz uzyć moich skryptów:
up.sh
![]() Aha, wywołujesz
Tfu, tfu! Vhost niekoniecznie = subdomena ![]() Ten post edytował mat-bi 28.05.2011, 15:10:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo użyć dnsmasq i mod_alias i wtedy życie staje się łatwiejsze, 1 vhost i nic więcej, nowy projekt - odpowiedni nazwa katalogu i tyle, mogę napisać jakiś tutek jakby ktoś byłby zainteresowany
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na windowsa jest pakiet uniform server i tam jest administracja serwerem zrobiona w php. Można dodawać swoje virtual hosty, i jest plik który między innymi nadpisuje plik hosts oraz konfiguracje apache po czym restartuje apache. Przejrzyj sobie ten plik, na windowsie mniej więcej tak to by wyglądało, w jakiejś skromnej paczce wamp.
No i jak ktoś wyżej napisał, nie musi być to php, php może np tylko wywoływać dany skrypt.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 17 Dołączył: 18.07.2007 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:58 |