![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Mielito- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Pobieram dane z 2 tabel w taki sposób:
[/php] W tym momencie chciałbym aby dane z obu tabel zostały połączone, tzn znajdowały się w jednej tablicy. Jak to zrobić ? (pewnie można to zrobić bezpośrednio z sql jak i połączyć wyniki po pobraniu osobnymi zapytaniami j/w, ale nie mogę sobie z tym poradzić) |
|
|
-Mielito- |
![]()
|
Goście ![]() |
Właśnie zobaczyłem, że post niżej jest podobny temat :]
U mnie jednak sprawa jest trochę inna, gdyż struktura obu tabel, które chcę połączyć jest identyczna, więc pewnie da się to zrobić w jakiś mniej skomplikowany sposób. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-Mielito- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki za przykład.
Mam jednak dalej problem, ponieważ chcę skumulować w jednej tablicy dane z 5 tabel. Sądziłem, że jak dostanę wskazówkę jak połączyć 2 tabele to analogicznie zrobię to dla 5, ale w tym przypadku mam problem. Chyba ciężko będzie to zrobić za pomocą zapytań sql. Wydaje mi się, że trzeba skonstruować 5 zapytań i jakoś je połączyć w jedno. Pytanie tylko, jak to zrobić ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
left joinem możesz łączyć kilka tabel
![]() poza tym, może takie coś ? [sql]select t1.*, t2.id, t3.name, t4.value from tabela1 as t1, tabela2 as t2, tabela3 as t3, tabela4 as t4 where t1.id = t3.id_czegośtam[/code] -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cały sekret polega na znalezieniu wspólnego identyfikatora [to nie musi być id] dla tabeli "głównej" i tabel, które chcesz "podpiąć" Możesz też wykorzystać łańcuch zależności - w tym wypadku chcesz pobrać nazwisko burmistrza stolicy znając tylko kraj
Ten post edytował CuteOne 29.05.2011, 06:19:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 10:17 |