![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chcę wyświetlić z tego pliku jedynie ten wiersz który zawiera wyłącznie liczbę/cyfrę.
plik2.txt
Muszę koniecznie użyć do tego funkcji foreach() - to warunek. Funkcja foreach będzie powtarzała czynność tyle razy, ile jest wierszy w plik2.txt. W foreach wpakowałem pętlę "while". Chcę przez to osiągnąć efekt taki, że: - przy każdym powtórzeniu przez foreach, while będzie sprawdzał czy w wierszu występuje liczba. Jeśli tak: to ją wyświetli. Wszystko inne zostanie zignorowane. Ten efekt prawie osiągnąłem. Prawie, bo jedyna linia z 10 jest wyświetlana wiele razy ![]() Czy może ktoś mi pomóc jak to poprawnie napisać ?
Ten post edytował czezz 27.05.2011, 11:30:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za pomocą instrukcji while tworzysz pętlę, która tutaj jest Ci niepotrzebna i tylko stwarza problemy. Wystarczy zamiast całej pętli while użyć:
Instrukcja while nie jest instrukcją warunkową (służącą do porównywania)! Ten post edytował mortus 27.05.2011, 11:45:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:48 |