![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
![]() Jako, że jestem nowym/bardzo początkującym i nie orientuję się do końca gdzie powinienem umieścić moje pytanie zrobilem to w przedszkolu PHP. Uznałem, że z moim poziomem tylko tutaj moge wystąpić. Potrzebuje podpowiedzi "jak", poniewaz moja wiedzia jest na poziomie przed-przedszkola, oto problem: wprowadzam dane do bazy, umiem sobie poradzic ze sprawdzeniem pojedynczych elementow np imie wprowadzane -> czy istnieje w bazie, jesli tak to komunikat "dane znajduja sie w bazie". Ale jak zrobic zeby sprawdzal mi np: imie i nazwisko czy juz takie istnieje ? czy zrobic dodatkowa petle dla kazdego nastepnego elementu ? Oczywiscie wszelkie krytyczne uwagi chetnie poczytam - nie brac prosze pod uwage braku jakich- kolwiek form zabezpieczenia bo na moim etapie to kompletnie bez znaczenia (choc pewnie lepiej byloby uczyc sie od razu robic takie rzeczy) ![]() Niemniej prosze o wsparcie jak to zrobic. poniżej list tej mojej produkcji. Oczywiscie dane z formularza przekazane metodą POST. <?php require_once('includes/connection.php'); $check = $_POST['last_name']; $result = mysql_query("SELECT first_name, last_name FROM drivers", $connection); if (!$result) { die("Database query failed: " . mysql_error()); } while ($row = mysql_fetch_array($result)) { echo $row["first_name"].", ".$row["last_name"]; if ($row["last_name"]==$check) { die(" - name exist in Database ". mysql_error()); } } $result = mysql_query("INSERT INTO drivers (otis_nr, first_name, last_name, date_of_birth, lic_number, ni_number, id_type, id_number, bank_details, address, e_mail, telephone_number) VALUES ($_POST[otis_nr], '$_POST[first_name]', '$_POST[last_name]', '$_POST[date_of_birth]', '$_POST[lic_number]', '$_POST[ni_number]', '$_POST[id_type]', '$_POST[id_number]', '$_POST[bank_details]', '$_POST[address]', '$_POST[e_mail]', '$_POST[telephone_number]')"); if (!$result) { die("Database query failed: " . mysql_error()); } else { echo "Database query sent !"; } ?> Zdaje sobie sprawe ze to jest moze beznadziejna/zamotana/haotyczna kompozycja ale ... moja wlasna ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Dodaj proszę tagi PHP BBCode do swoich listingów
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Sorki, następnym razem bardziej sie postaram i ubarwię
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po 1 umieść kod w tagi PHP.
jeżeli potrafisz sprawdzić pojedynczy element czy istnieje to nic prostszego w przypadku dwóch lub więcej:
zastanów się na początek jakie dane mają być unikatowe dla Ciebie bo w przypadku który podałeś obydwie wprowadzone dane moga się powtarzać np jan kowalski występuje bardzo często. możesz też zrobic to w inny sposób:
Ten post edytował pablo_83 26.05.2011, 22:47:45 |
|
|
![]()
|
|
Dzieki, druga forma jakby bardziej do mnie przemawia.
Zaraz ją zaimplementuje do mojego przykladu, juz wiem jak to powinno wygladac. Dziękuję. Jak tylko wklepię i sprawdzę napiszę. Wklepałem, sprawdzam i wciąż jest błąd ...
Nie widze błedu albo juz jest tak pozno ![]() Jednak już było za pozno ![]() Działa, dzięki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:25 |