![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 1 Dołączył: 15.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Chciałbym zrobić prosty skrypt do wyświetlania i sortowania rekordów. W bazie danych mam takie pola jak: ID zamowienie potwierdzony wysylka komentarz status miasto Żeby wyfiltrować zamówienia tylko z danego miasta, mam takie coś:
I wszystko fajnie, ale jak będę chciał do tego dołożyć, zeby pokazało zamówienia z danego miasta i te które są potwierdzone, albo zamówienia o numerach od 50 do 60 to jak? Na ifach wszystkie kombinacje rozpisać? :) Jak na przykład:
Nie ma jakiegos banalnego gotowca na to? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma gotowca... z wysłanych danych preparujesz zapytanie:
ps. oczywiście nie ma tu żadnych zabezpieczeń Ten post edytował CuteOne 26.05.2011, 22:32:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w zapytaniu możesz wstawić więcej warunków
lub
kombinować już musisz pod swoje potrzeby możesz sobie przygotować różne zapytania i w zależności od tego jakie dane wejściowe dostaniesz czyli wg czego chcesz filtrować takie zapytanie wykonasz; co do przediału to tak samo w zapytaniu deklarujesz z jakiego przedziału mają być wyniki to już sobie popatrz w manualu mysql jak dokładnie to napisać |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pablo_83: i teraz wyobraź sobie ile zapytań musisz stworzyć dla 10 danych wejściowych
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak zdaje sobie z tego sprawę
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 1 Dołączył: 15.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Baza będzie dość skromna, nie więcej niż kilkaset rekordów i będę z niej korzystać tylko ja, to tak na własne potrzeby chce mieć toteż wydajność nie ma znaczenia ani żadne zabezpieczenia nie będą potrzebne.
Sposób pablo w miarę działa, ale faktycznie jak będę chciał to zrobić na wiele różnych sposobów, to kod będzie długości Pana Tadeusza... Znowuż porady od CuteOne... coś albo robię źle, ale nie wiem
I dostaję to: Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in line 7 |
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował CuteOne 26.05.2011, 23:05:19 |
|
|
![]()
|
|
Okej, teraz działa, ale jak już bym chciał wyświetlić tylko ?potwierdzony=tak albo ?status=wyslano to schodki, bo nie podałem miasta i nie chce współpracować
edit:
Każdy rekord ma id większe od zera, więc działa! :) extra Ten post edytował jacke 26.05.2011, 23:26:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:39 |