![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam fragment kodu, który dobrze wygląda we wszystkich przeglądarkach, oprócz IE. Nie jest to jednak typowy problem z koszmarnym explorerem, gdyż dopóki doctype dokumentu wygląda tak: <!DOCTYPE html> wszystko jest OK. Jednak jak tylko zdefiniuję doctype tak:
lub tak:
To w internet explorerze wszystko się wykrzacza. (na razie testuję na IE8) Kod do pobrania stąd: project.kbiernat.net css: project.kbiernat.net/style.css Będę wdzięczna za pomoc, gdyż naprawdę nie mam pomysłu jak to rozwiązać. Ten post edytował demolka666 26.05.2011, 16:14:55 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Masz problem z Quirks mode?
Ach w bodajże IE8 jeszcze jest ten "tryb zgodności"... może masz włączony? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@lejs, akurat ten konkretny kod nie jest mój ^^. To fragment od przyjaciela, który muszę dokończyć. Dzięki za wskazówki, zaraz sobie poszukam co i jak. Niestety CSS reset nie pomógł. Chyba w ostateczności wstawię różny doctype zależnie od IE/nie IE.
@Daiquiri sprawdzałam - nie jestem w quirksie. Dalej nie wiem czemu to się rozwala :/ Ten post edytował demolka666 26.05.2011, 17:41:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
A ten widok zgodności w IE? Głupia sprawa, ale jak się na co dzień z IE nie korzysta, można nie zauważyć. Wykorzystywany Doctype ma pewnie wpływ na model pudełkowy w IE.
Nie mam niestety na chwilę obecną możliwości podglądu w IE. Mocno się rozjeżdża? Sprawdź może czy to nie kwestia paddingów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@demolka666
A jaki widzisz problem w <!DOCTYPE html> ? Zostań przy nim. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 3 Dołączył: 21.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra w ramach przeprosin za wcześniejszego posta którego szybko usunąłem bo uznałem że nie jest wart tego by ktoś go czytał wykonałem zadanie, ażeby się za bardzo nie wgłębiać podam poprawną odpowiedź :
Kod <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> IE jak to wiadomo ma problemy z pewnymi rzeczami, ale o tym już nie chce mi się pisać. Sprawdzałem i u mnie to naprawiło problem. I jak XHTML to Kod <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css" /> i <br /> Jak to mówiła moja przedszkolanka: "pamiętajcie dzieci drogie w xml'u każdy znacznik jest jak kij, ma swój koniec i początek". Pozdrawiam. Ten post edytował lejs 26.05.2011, 23:13:25 |
|
|
![]()
|
|
@everth <!DOCTYPE html> jakoś tak nieładnie wygląda
![]() @lejs DZIĘKI DZIĘKI DZIĘKI DZIĘKI!!!!!! Wszystko teraz działa w tym nieszczęsnym IE. Muszę jeszcze sprawdzić IE7, ale pod ósemką nic się nie rozwala. Znaczniki poprawię - wcześniej się po prostu nastawiałam na HTML 4.01 i dlatego ich nie zamknęłam ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:07 |