![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() ![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
RTFM RTFM RTFM RTFM RTFM!!! :x
tam na prawde jest wszystko! http://www.php.net/manual/en/function.substr.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat patrz.. a ja glupia ci* myslalem ze substr_replace()..
ps zajrzyj z laski do manuala jak chcesz pomoc na przyszlosc.. substr w tym miejscu to mordenga.. substr_replace(0 sluzy do zamieniania czesci tekstu innym anie jak funkcja substr() do wyciagania textu z innego :!: ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurtz, wprowadzasz mnie w błąd :!: Kryr i Seth mają rację
![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Kilka minut temu odkryłem, że do odczytania pojedyńczego znaku łatwiej jest użyć nawiasu kwadratowego(jak przy tablicy). Oto przykład:
Ten kod... Kod $tekst="jakiś tekst";
pierwszy_znak=$tekst[0]; drugi_znak=$tekst[1]; $trzeci_znak=$tekst[2]; //i tak dalej :) jest równoznaczny z tym kodem Kod $tekst="jakiś tekst";
pierwszy_znak=substr($tekst, 0, 1); drugi_znak=substr($tekst, 1, 1); $trzeci_znak=substr($tekst, 2, 1); //i tak dalej :) -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat patrz.. a ja glupia ci* myslalem ze substr_replace().. ps zajrzyj z laski do manuala jak chcesz pomoc na przyszlosc.. substr w tym miejscu to mordenga.. substr_replace(0 sluzy do zamieniania czesci tekstu innym anie jak funkcja substr() do wyciagania textu z innego -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kilka minut temu odkryłem, że do odczytania pojedyńczego znaku łatwiej jest użyć nawiasu kwadratowego(jak przy tablicy) latiwej jesli string ma wiecej znakow a my nie wdzimy warningow.
Cytat . Oto przykład:
Ten kod... Kod $tekst="jakiś tekst";
pierwszy_znak=$tekst[0]; drugi_znak=$tekst[1]; $trzeci_znak=$tekst[2]; //i tak dalej :) jest równoznaczny z tym kodem Kod $tekst="jakiś tekst"; pierwszy_znak=substr($tekst, 0, 1); drugi_znak=substr($tekst, 1, 1); $trzeci_znak=substr($tekst, 2, 1); //i tak dalej :) nie jest. moze a to co innego. -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Ludzie zróbcie coś, bo porzedniego posta chyba z pięc razy wysyłałem, a potem musiałem go usuwać, gdyż ciągle mylą mi się pryciski "Podgląd" i "Wyślij"
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ludzie zróbcie coś, bo porzedniego posta chyba z pięc razy wysyłałem, a potem musiałem go usuwać to chyba nie to podforum..
-------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat patrz.. a ja glupia ci* myslalem ze substr_replace()..
powinno byc "myslalam" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Watek gramatyki chyba byl juz poruszany na forum, tak wiec polecam wczesniejsze wpisanie tekstow do worda, sprawdzenie ich i skopjowanie do posta. A jesli chodzi o budowe zdania to nalezalo by zasiegnac rady
Mio[t]ka ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
hehe
![]() |
|
|
![]()
|
|
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ![]() wynik moze i taki sam, ale po to Pan Bóg stworzyl stringa jako jednowymiarowa tablice zeby to wykorzystac a nie komplikowac sobie zycie i zaprzegac bez potrzeby jakies dodatkowe funkcje. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Błędna odpowiedź Kurtz'a została usunięta na żądanie.
-------------------- Pozdrawiam,
Piotr Drewnik || haiaw@crew.php.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2002 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ta, nielada problem .... najpierw należałoby przeczytać książkę pod tytułem "Wyrażenia regularne" P. Jeffreya Friedla ... a potem kombinować ze skryptami ...
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:16 |