![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
potrzebuję zakodować layout, tak, że po dwóch różnych stronach głównego pojemnika będzie inny kolor tła. Jak widać na złączonym obrazku: Zielony box to główny pojemnik. Ma zdefiniowany width: 1000px i zawsze jest po środku (margin: 0 auto). Tło po lewej stronie ma być szare, a po drugiej niebieskie. Jak to zrobić ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dwa divy?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak je mam rozciągnąć?
Muszą zajmować cały ekran, nie? A ekran może mieć różne rozdzielczości |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja wiem jak to zrobić w normalnych przeglądarkach, ale oczywiście IE robi jak zwykle problem, ponieważ nie centruje głównego kontenera. Może jednak to co mam Ci pomoże...
Ogólnie myk polega na tym, by mieć dwa divy o szerokości 50% pod głównym kontenerem. By nie miały przeglądarki problemów, główny div MUSI mieć pozycjonowanie ustawione na relative, inaczej nie centruje. To właśnie moment gdzie IE się wywala. Rozwiązanie działa w Fx i operze na bank. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
@thek - centrowanie w IE to nie problem, wystarczy ustawić dla body text-align: center. Ale dzięki za Twój kod
![]() Ale problem jest taki, ze zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie nie sprawdzi się u mnie, gdyż różnokolorowe tło przypadnie tylko na sekcję headera (o zmiennej wysokości). Reszta strony, poniżej headera, będzie miała zwykły background. I jak to zrobić, żeby de absolutne divy rozciągały się na wysokość headera?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
W takim wypadku chyba najprościej byłoby zastosować ciutkę wariacji do powyższego, a więc "rozbić" główny kontener na 2 części i ten drugi objąć jeszcze jednym divem. Minusem jest fakt, że ów dodatkowy div będzie rozepchnięty tylko na wysokość diva wycentrowanego i spod niego będzie widać te dwa kolorowe. Dlatego cały header też powinien wtedy być divem objęty i pozycjonowany relatywnie to się wtedy ograniczy idealnie jak trzeba, ale jeśli strona będzie za mała (mniejsza niż 100% wysokości strony), to pod spodem nie będzie tła i będzie pustka. raczej rzadki przypadek, ale jeśli już zajdzie, to dla pewności możesz ustawić tło identyczne z tym, które masz w divie będącym konternerem dla środka 2
![]() Popatrz u mnie na kod ponownie i zobacz jakie kolory tła są gdzie a dojdziesz co i jak, bo specjalnie każdy div ma inny kolor ustawiony ![]() @zegarek84: Twój kod wywalił mi doszczętnie Firefoxa na szerokość. Według niego obliczone wielkości sprawiają, że środkowy, centrowany div jest szerszy niż rozdzielczość przeglądarki, a mam 1280x800, więc jak byk powinienem mieć ze 140 luzu z obu stron...
Powód edycji: [thek]: Dodałem id byś wiedział co gdzie jest :)
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę inne rozwiązanie oparte o z-indexy:
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:06 |