![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Napisałem generator stron, który z severa głównego przenosi odpowiednie pliku wg. wcześniej wypełnionego formularza jednak wystąpił mały problem gdyż niektórych plików nie da się wybrać ze zbioru tylko trzeba edytować. Tak więc powiedzmy, że przykładowo kopiujemy plik php: config.php i jego zawartość:
Chciałbym, żeby tablica $cfg była bez zmian, a zmienne w {} (klamerkach, może to być inny znak wyróżniający) były pobierane z tego co wklepane w formularz. Wynikają 2 pytania. 1. Jak w ogóle edytować plik w locie? Pliki przesyłam pętlą rekurencyjną którą sobie napisałem, metoda to:
2. Jak edytować konkretne elementy w kodzie? Mam nadzieję, że da się coś zrobić... Poradziłem sobie. Temat można skasować, chyba że kogoś interesuje rozwiązanie... -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 31 Dołączył: 14.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wczytujesz cały plik np funkcją file_get_contents( sciezka ), następnie definiujesz sobie jakoś zmienne do zamiany w nim, proponuje {{}} bo jedna może się pomylić a następnie po wczytaniu pliku dajesz
w pliku robisz
po tym zapisujesz zmiany w pliku -------------------- Jeżeli pomogłem kliknij "Pomógł" :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź ale wcześniej poradziłem sobie jak napisałem, tylko złączyło mi posty w jeden.
Mój sposób jest bardzo podobny:
a w przenoszonym pliku:
literka s przed {} oznacza, że będzie to string. Zakładam, że będę w przyszłości używał jeszcze innych typów (wstawianie zmiennych w czystej postaci itd). Dzięki i pozdrawiam. -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:31 |