![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Was,
właśnie zacząłem moją przygodę z CSS i mam następujący kłopot, a raczej brak wiedzy, a kombinowanie już nic nie daje. Tworzę witrynę w której mam z lewej strony menu, a obok z prawej wyświetlać mają mi się wartości. I tu się rodzi mój problem, ponieważ chciałbym uzyskać taki efekt, że nie zależnie na długość menu lub drugiej kolumny tło jest dostosowywane do dłuższej z nich, czyli menu dłuższe tło jest długości menu, prawa kolumna dłuższa tło długości prawej kolumny. Z góry dziękuje za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam Łukasz. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tło dopasuje się do największego elementu - w tym wypadku menu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 1 Dołączył: 24.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolega z gory napisal w miare dobrze lecz nie opisal przydatnych funkcji w CSS.
Ja na ten przyklad mam 1 duzy div a w nim 3 mniejsze i teraz opisze ci co i jak ![]() CODE #index { background: url('images/index.png'); width: 1200px; height: auto; padding: 0px; margin-left: auto; margin-right: auto; } #lewa { float: left; text-align: center; margin: 0px; padding: 0px; width: 200px; height: 200px; margin-left: auto; margin-right: auto; } #srodkowa { float: left; text-align: center; margin: 0px; padding: 0px; width: 730px; height: 200px; margin-left: auto; margin-right: auto; } #prawa { float: right; text-align: center; margin: 10px; padding: 0px; width: 270px; height: 200px; margin-left: auto; margin-right: 50px; } #nazwa jest tym samym co wpisujesz w id=" " float: do ktorej stron ma przylegac dany div I teraz Jesli chcesz aby tlo rozchodzilo sie na oba divy ustawiasz w stylu do glownego diva background: url('images/tlo.png'); polecam wtedy takze stosowac width: szerokoscpx; height: wysokoscpx; [Szczegolnie dla wiekszych obrazow tla] Jesli natomiast tlo masz w postaci 5x5px lub podobne i chcesz je powielac to proponuje wstawiac background: url('images/tlo.png'); w divie lewym i prawym ![]() Wtedy bedziesz mogl takze uzyc margin: ilepx; co oddali od siebie ramki i bedzie ladniej wygladac przy zastosowaniu layoutu ![]() padding: ilepx; nie wiem czy moge to tak ujac lecz jest to "opadanie ramki" czasami wyglada fajnie lecz zazwyczaj nie ![]() ![]() Mam nadzieje ze tyle ci pomoze w pracy nad stronka ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
@PeeSDeOeN
Nie przesadzajmy. Jest jeszcze tona innych "przydatnych funkcji", to jest forum, a nie kurs CSSa. Chętnie pomożemy przy konkretnym problemie, ale bez przesady. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@PeeSDeOeN
Cytat Jesli natomiast tlo masz w postaci 5x5px lub podobne i chcesz je powielac to proponuje wstawiac background: url('images/tlo.png'); w divie lewym i prawym Bez sensu . Jak jako tło ma np. wzorek w kratke 5x5px a szerokość lewego div'a nie będzie podzielna przez 5 (np. 66px) to mu się wzorek zepsuje . I nie pogrubianie służy do zaznaczania ważnych słów a nie całego posta .
Ten post edytował nekomata 25.05.2011, 08:41:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje wszystkim za pomoc, ale nadal nie uzyskałem efektu jaki sobie założyłem.
Może za pobieżnie opisałem, więc dorzucę jeszcze: - strona ma mieć szerokość 1000px oraz być wyśrodkowana, - wysokość nie ma być narzucona, ponieważ będzie się zmieniać zależnie od wyświetlanych elementów. A tu zamieszczam takie pobieżne rysunki jak to widzę. ![]() opcja 1 opcja2 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:58 |