![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!! To mój pierwszy post, proszę więc o wyrozumiałość, umieściłem post tutaj bo od nie dawna zacząłem przygodę z tematyką www, ale do rzeczy.
Mam do stworzenia elektroniczny dziennik szkolny. Na początek wystarczą 2 konta: rodzicielskie i nauczycielskie. Język jakie wybrałem to PHP, MySQL i HTML i CSS. Bazę chcę utworzyć w PHPmyADMIN, wszystko umieszczał na wirtualnym serwerze(XAMPP) Zacząłem od stworzenia szkieletu bazy danych, prosiłbym o ocenę i ewentualne wskazówki. Prosiłbym też o jakieś wskazówki dotyczące utworzenia mechanizmu logowania bądź sesji. Otóż, żeby opiekun bo zalogowaniu automatycznie wchodził na swoje konto, żeby nie wlazł gdzie indziej( co w przypadku gdy opiekun ma kilka dzieci??) Nauczyciel tak samo po zalogowaniu wchodził tylko na swoje konto (biorąc pod uwagę, np. że nauczyciel uczy 2 przedmioty, prowadzi jakieś tam koło zainteresowań po lekcjach i do tego jest wychowawcą jakieś tam klasy). Znalazłem na necie mechanizm na stronie: http://webcity.pl/webcity/wlasny_mechanizm_sesji_w_php Ale on ma w sobie masę błędów i nie mogę z nim dojść do końca. Co do samej bazy oto jej szkielet:
Rozważałem również opcję ażeby nauczycieli, opiekunów i uczniów umieścić w jednej tabeli, ale wydaję mi się, że to by pogmatwało tylko cały wygląd bazy danych. Wychowawców umieściłem tabeli klasa. Jeszcze jeden problem mnie zatruwa, otóż czy silnik InnoDB będzie odpowiedni?? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:43 |