![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich!
Mam taki problem, uczę się programowania w php, podstawy już załapałem, oprócz jednej, bardzo istotnej rzeczy. Po co są pętle? Jakoś nie potrafię znaleźć dla nich zastosowania... ;/ Prosiłbym Was wszystkich o odpowiedzenie na moje pytanie, najlepiej gdyby było to oparte o życiowe i przydatne przykłady. ![]() Bo póki co, nie widzę innego zastosowania dla pętli jak liczenie... ![]() Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam. PeterBass |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wyświetlanie wielu rekordów z bazy mysql
ps. pętle nie służą do "liczenia" tylko do wykonywania tych samych czynności X razy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To już zaczynam mieć jakieś pojęcie na ten temat, bardzo dziękuję.
![]() Pozdrawiam PeterBass |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@matino no to liczenie..
@PeterBass pętle mają wiele zastosowań. idea jest taka, aby wykonywały się do spełnienia warunku, czyli dopóki nie wydarzy się coś. a tym cosiem może być wszystko. można też używać ich do operowania na czymś, czego nie znamy. typu nie wiemy ile plików jest w katalogu. po co się męczyć funkcjami, warunkami żeby poznać ich liczbę (co - o ile się nie myle - zabiera więcej transferu i miejsca), jeżeli można użyć jednej pętli i operując na zmiennych podstawiać dane tam. a jeśli jeszcze bez pętli chcesz wyświetlić tak ogromne ilości.. bez pętli, operując na bazach danych ani rusz. argumentów jest wiele. jestem pewien, że w końcu trafisz na sytuację, która zmusi Cię do użycia pętli, wtedy sam się przekonasz, jak taka mała instrukcja jest przydatna |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@PeterBass pętle mają wiele zastosowań. idea jest taka, aby wykonywały się do spełnienia warunku, czyli dopóki nie wydarzy się coś. a tym cosiem może być wszystko. Wróć, w programowaniu wyróżniamy dwa typy pętli, jedna działa na zasadzie licznika, przykładem będzie tutaj pętla for - z góry wiemy ile razy pętla ma się wykonać, druga do czasu kiedy warunek jest spełniony, przykładem będzie tutaj while - póki warunek spełniony - np. póki odbieramy dane, to pętla działa. typu nie wiemy ile plików jest w katalogu. po co się męczyć funkcjami, warunkami żeby poznać ich liczbę (co - o ile się nie myle - zabiera więcej transferu i miejsca) Jakiego transferu i miejsca? Zużywanie zasobów typu czas procesora czy pamięci to tak, ale żaden transfer. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Oooo, na takie odpowiedzi czekałem.
![]() Mam zajęcie na jutro, bardzo Wam dziękuję. ![]() Pozdrawiam PeterBass |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:41 |