![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
szukam już dużo czasu po google, ale w końcu postanowiłem się spytać tutaj. Moje pytanie brzmi, jak można podzielić obrazek na 32 pixelowe kwadraty mające swoje współrzędne i wykonujące akcje po kliknięciu, tzn. dodawały linijki np. do textarea? Wyglądałoby to tak: Obrazek byłby podzielony i po pierwszym kliknięciu w kwadrat dodałoby się przykładowo: [Klik1] x=5 y=21 Po drugim kliknięciu w inny kwadrat: [Klik2] x=6 y=15 A w np. textarea wyglądałoby to tak: [Klik1] x=5 y=21 [Klik2] x=6 y=15 Aha i chciałbym jeszcze żeby x i y siatki zaczynały się od 0. Ten post edytował lagster 21.05.2011, 09:31:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli obrazek ma być wyświetlany na stronie, spróbuj ze znacznikiem <area> pokombinować.
-------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sproboj poszukac w kierunku jquery + event, tzn:
1. pod obrazek bindujesz funkcję click, która wywołuje Twoją funkcję. 2. z obiektu event który dostajesz do swojej funkcji zczytujesz x oraz y i na ich podstawie robisz cos dalej. zeby z wartosci x oraz y kliknięcia dowiedziec sie w ktory kwadrat ktos kliknal mozesz podzielic sobie te wartosci przez 32 (czy tam jakikolwiek inny rozmiar kwadracików) tu masz jeszcze cos podobnego tylko bez jquery http://bytes.com/topic/javascript/answers/...rds-click-image |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat można zamknąć jakoś sobie poradziłem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:27 |