![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, mam proste pytanie dotyczące selektorów tekstu (np. nagłówek) oraz zwykłego tekstu, nieobjętego żadnym selektorem. Pracuję w Dreamweaverze jeśli to istotne. Podaję przykład- chcę w jednym divie dać czcionkę arial (nagłówki koloru białego 12 px, tekst zwykły szarego 10 px) a w innym divie np po prostu będzie sam tekst jeszcze innego rozmiaru, ale "wytłuszczony".
Moje pytanie brzmi- czy mam jakoś w obrębie każdego diva nadać tej czcionke odpowiednie wartosci czy są jakies inne bardziej profesjonalne i niezawodne metody? Chodzi mi to o zachowanie jakis standardowych działań webmastera, a nie amatora. Z góry dziękuję za pomoc Ten post edytował daugoo8 20.05.2011, 22:49:35 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla kazdego div'a mozna nadac konkretny styl.
Ale najlepszym rozwiazaniem jest umieszczenie styli domyslnych w "rodzicach". Tak by div bez dodania bezposrednio styli wygladal dobrze, a w innych elementach, podawac wartosci, tylko ktore zmienia efekt. -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chodzi o selektor uniwersalny "*"? Żeby np nadać w nim generalnie wygląd czcionki a potem w zależności od potrzeby zrobić np <h1 class "jakistam"></h1>
i .jakistam opisac w pliku css? Dobrze rozumiem? Ten post edytował daugoo8 21.05.2011, 10:50:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Możesz albo działać tak:
i analogicznie w drugim. Ewentualnie: Czyli nadpisywać tylko te wartości, które mają ulec zmianie (czyli coś na kształt tego o czym pisał kicaj). To czy skorzystasz z ogólnego ostylowania, czy odniesiesz się do poszczególnych DIVów - zależy tylko i wyłącznie od Ciebie i charakteru projektu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:06 |