![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 32 Dołączył: 14.04.2008 Skąd: Lenkowski.net Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem naprawdę początkującym zendziarzem, chcąc się go lepiej nauczyć postanowiłem napisać sobie klasycznie - CMS'a. I teraz mam małą zagwostkę. W panelu administratora potrzebne będą uprawnienia, chcę to realizować za pomocą Zend_Acl które to będzie używane przez moją klasę umieszczoną w library (dokładniej Exulto_Controller_Admin). Zaczynam pisać i... Pojawia się problem. Chciałbym, jeśli użytkownik nie ma uprawnień pokazać mu komunikat żeby sobie stąd uciekł i zabić aplikację. Nie wiem tylko czy zabijanie Zenda za pomocą die() jest rozwiązaniem ładnym (wydaje mi się że zdecydowanie nie), ale jeśli sprawdzać to będzę za pomocą metody init() i w niej to wypiszę jakikolwiek tekst pojawi mi się on przed templatką. Oczywiście wyrzucenie wyjątku o błędzie powinno zakończyć działanie systemu, ale nie wiem jak zrobić to w "cywilizowany sposób", np. tak by templatka została obsłużona (header i footer się wyświetlił razem z tekstem) a sama akcja nie została wykonana. Jakieś propozycje dla laika?
-------------------- Wpadaj na mój kanał o PHP. Dużo mięsa 🥩!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:23 |