![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie, jestem dość słaby w sql i mam problem na pewno banalny, a wymyślam nie stworzone rzeczy by go ogarnąć. :-)
Mam kilka tabel, relacje jeden do wielu, albo wiele do wielu - nie wiem sam w sumie, zaraz przedstawię na przykładzie. Users: id imie nazwisko 1 imie nazwisko 2 imie2 nazwisko2 Meta: id idUsera nazwaWartości wartość 1 1 kolorSkóry czerwny 2 1 kolorOczu niebieski 3 1 miasto lublin Łącze te tabele i chce wyciągnąć userów koloru skóry czerwonym i koloru oczu niebieskich, nie wiem jak powinno wyglądać zapytanie by szukało w złączonych tabelach. Napisałem: kolorSkóry = czerwny or kolorOczu = niebieski Wyświetla wszystkich o kolorze oczu i skóry, ale ja chce by posiadali na raz te cechy a nie pojedynczo, to jest tylko przykład trochę ułatwiony, jest jakaś komenda która skarze szukać kolorSkóry = czerwny or kolorOczu = niebieski biorąc pod uwagę, że idUsera w obu polach ma być to samo by pobrać wynik? (Tabele łączę - "jojn"'em.) -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co takie coś?
Dodaj do pierwszej tabeli kolumny 'kolorSkóry', 'kolorOczu', 'miasto' zamiast kombinować z relacjami. -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie jak bym mógł bym to zrobił, ale dorabiam coś do strony i ktoś to tak zaprojektował a całość stoi na woedpresie z kilkoma dodatkami i nie mogę tego zmienić, a wszystkie dane są tak trzymane - około 30 typów, domyślam się, że te typy są edytowalne więc dla tego ktoś to tak wymyślił, nie wiem czy nie dało się lepiej...
Ma ktoś jakiś pomysł? -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mam tak:
Bez AND value.name="Panie") dostaję około 900 rekordów i z to samo, a nie które rekordy pole name mają na 100% puste, dlaczego tak się dzieje? Edit: Dałem bez left i działa, ale dlaczego tak? Ten post edytował ShadowD 19.05.2011, 11:06:19 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Panie kolego, ale w mojej wersji jest jeszcze:
WHERE m1.id IS NOT NULL AND m2.id IS NOT NULL To jest bardzo ważna częśc zapytania, którą w swojej wersji raczyłeś olać... ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Z Pana częścią (ostatnia linią) wyni jest identyczny, więc coś jest nie tak, zaraz dokładnie opiszę problem bo sam chyba nie dam rady. :-)
-------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
Powiem tak: konstrukcję co ci podałem używam w pewnym serwisie i działa jak ta lala.
Konstrukcję co ty pokazałeś, wygląda inaczej niż to co ja ci pokazałem, te left joiny są inne, więc tu zapewne leży problem. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:07 |