![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 3 Dołączył: 23.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazłem tutaj prostą klasę do obsługi bazy mysql, ale klasa nie ma obsługi mysql_num_rows i mysql_fetch_array więc postanowiłem dodać, ale nie działa jak powinna, mogę prosić o sprawdzenie i naprowadzenie co jest nie tak?
Baza.class.php
fragment kodu php z index.php (wcześniej inicjuje połączenie $db->connect() i definiuje zmienną $db odnoszącą się do klasy)
ten fragment pokazuje mi 17 razy jeden wiersz. Znalezionych wierszy jest 17 i to jest prawidłowy wynik, co jest nie tak że tylko jeden wiersz w pętle wrzuca? db |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Do funkcji select() dopisz taki kod:
Zwróć uwagę co dostaniesz na ekranie po wykonaniu tego kodu a może sam się domyślisz co jest nie tak
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 3 Dołączył: 23.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
za każdym razem wykonuje się funkcja select w pętli for();
co mam zrobić aby się nie wykonywała? podejrzewam jakiś błąd w składni funkcji fetcharray.... tylko brak mi pomysłu jak ją zmienić żeby działała |
|
|
![]()
|
|
select() zwraca ci RESOURCE. fetcharray oraz numrows mają korzystac z tego RESOURCE a nie za każdym razem wywoływać select()
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
zmieniłem na takie coś:
i dalej to samo 17 razy jeden wiersz. błąd jest w kodzie samej funkcji numrows i fetcharray czy gdzie indziej? |
|
|
![]()
|
|
Przecież ci napisałem w poprzednim poście, że fetcharray i numrows nie mają prawa korzystać z select(). A ty co? A ty nadal w nich korzystasz z select()
|
|
|
![]()
|
|
coś takiego? a później w kodzie:
? pisane na szybko, nie sprawdzane, bo zaraz zmykam do pracy na 8:00 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Ty nie pisz na szybko tylko mysl.... mówiłem ci że select() coś zwraca. Ty to coś masz przekazać do numrows i fetcharray i na tym czymś masz operować a nie na $sql.
|
|
|
![]()
|
|
dzięki chyba się udało, i wygląda na to że działa, teraz te 2 funkcje wyglądają tak:
a kod którym pobieram dane :
jeszcze tylko nie działa mi jedna funkcja w tym moim programie, ale to w nowym poście napisze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) @nospor, z całego serca dziękuje za okazaną pomoc, po raz kolejny przekonałem się że dobry z Ciebie nauczyciel, nie poda rozwiązania na tacy a zmusza do myślenia, i oto chodzi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to nie lepiej zamykać połączenie w destruktorze?
|
|
|
![]()
|
|
tego jeszcze nie ogarnąłem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:20 |