![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 2 Dołączył: 25.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt poczty wszystko działa prawidłowo oprócz jednej rzeczy. Pobieram nick aktualnie zalogowanego i porównuje go z odbiorcą z bazy. I tutaj zaczyna się mój problem.
przykład Nick zalogowanego Nick odbiorcy artekp999 artekp999 wyswietla sie prawidłowo wiadomość artekp999 Artekp999 wyświetla się Ta wiadomość nie została wysłana do Ciebie Artekp999 artekp999 wyświetla się Ta wiadomość nie została wysłana do Ciebie Nick odbiorcy podaje ten co wysyła do niego wiadomość. Jak zrobić aby to prawidłowo działało. Myślałem nad zamienianiem wielkich liter na małe , albo tylko pierwszej litery przy rejestracji użytkownika i przy wysyłaniu wiadomości czy to dobry sposób? ![]() poniżej część kodu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 2 Dołączył: 8.10.2010 Skąd: Poniemieckie miasto przesiedleńców Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zależy od tego jakie masz założenie przy rejestracji użytkownika - czy rozróżniasz małe i duże litery, jeśli nie to sprowadzaj je do małych liter np. używając funkcji strtolower() np. w tym miejscu
i po sprawie czy świadomym założeniem tego skryptu jest sprawdzenie czy Autor wiadomości wysłał ją do samego siebie? jeśli autor jest ten sam co odbiorca to wszystko jest OK? bo to teraz sprawdzasz z tego co mi się wydaje... Ten post edytował olechafm 16.05.2011, 17:06:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 2 Dołączył: 25.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest to zabezpieczenie przed tym aby nie można było czytać wiadomości innych użytkowników
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 2 Dołączył: 8.10.2010 Skąd: Poniemieckie miasto przesiedleńców Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aha, no to powinno pomóc strtolower() oczywiście jeśli nie rozróżniasz wielkich liter w loginach
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 07:58 |