![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Tworzę sklep internetowy, mam już wszystko oprócz panelu administratora. Chcę stworzyć coś w rodzaju tego, by dzięki jednemu formularzowi (submit) po stronie admina dodać przedmiot do możliwości kupna i dodać tę informację do bazy danych.
Moje produkty opierają się na podstronach tzn, mam MENU - produkty i PODMENU - produkt1, produkt2, produkt3. Menu i podmenu są identycznie zbudowane - dlatego napisalem w temacie coś w rodzaju szablonu. Chciałbym zrobić coś takiego, by TWORZĄC nowy produkt4 (przez formularz dodawania produktu) utworzyło mi w PODMENU produktu nowy odnośnik do PRODUKT4 i aby dane z formularza pojawiły się w tym produkcie (np formularz bedzie wygladac tak: id, tytuł, opis, zdjęcie i cena - do koszyka). Jednym zdaniem: mam sobie pusty plik np. szablon.php - gdzie jest normalna strona z bialym miejscem div id="TRESC", gdzie maja byc podane informacje z formularza (powyzej w nawiasie) i ma sie to zapisywac do pliku produkt4.php i tworzyć również ten produkt4 razem z innymi elementami w PODMENU. Pytanie, czy to jest wykonalne (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Czy jest na to jakiś prostszy sposób (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 2 Dołączył: 8.10.2010 Skąd: Poniemieckie miasto przesiedleńców Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no niby może i jest nawet wykonalne tylko to będzie jakaś tragedia... ok patrzysz na sytuacje gdy masz 4 - 5 produktów ale pomyśl co będzie gdy tych produktów będzie 1000, chcesz mieć w katalogach 1000 plików? każdy z osobnym produktem? toż to rzeźnia jakaś... aż boję się zapytać jak wygląda reszta sklepu, jeśli baza produktów opierać się ma na plikach...
jest na to łatwiejszy i przyjemniejszy sposób, owszem i nazywa się BAZA DANYCH ale taka prawdziwa np MySQL (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) zapewniam Cię, że użycie takowej jest o wiele łatwiejsze i słuszniejsze chyba pod każdym możliwym względem w tej sytuacji niż baza danych w formie katalogu z plikami, w których trzymasz treść produktu... Ten post edytował olechafm 16.05.2011, 10:46:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK. Wiec zrobmy coś takiego na kształt allegro: tytuł produktu, obok jakas maly obrazek, cena.
Potrafię wyciągnąc to z bazy danych. Całość umieszcze w tabelce i wszystko bedzie lux: JEDEN PROBLEM: Jak zrobić to, ze po kliknieciu np na tytuł czy tam obrazek danego produktu, przechodzi się do strony z wiekszym opisem (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Czy tutaj nie bedzie potrzebny jednak osobny plik .php (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) TEGO NIE KAPUJE (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To będzie osobny skrypt view.php na przykład.
I on pobiera dane z bazy. A generowanie takie, ze dajesz linki do view.php z atrybutami get w petli. |
|
|
![]()
|
|
no to nie wygląda na takie proste, jak sie wydawało (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ja dopiero początkujący jestem.. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ale coś mniej więcej kapuje.. hmm.. a jak z tymi obrazkami ? Do bazy danych nie mozna przeciez przesłać obrazku. jak z nim sie zachować więc czy to w produkty.php czy też tym view.php ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 28.11.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obrazki trzymasz w ściśle określonym katalogu na serwerze, załóżmy (/media/upload/), a do bazy dodajesz tylko nazwę obrazka (najlepiej byłoby ją wygenerować jakimś hashem). A potem tylko przy pobieraniu z bazy, bierzesz nazwę i całość sklejasz ;P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Do bazy danych nie mozna przeciez przesłać obrazku Do ,bazy danych można przesłać wszystko-dlatego nazywa się to baza danych. Jeśli chodzi o obrazki,można zapisać je do komórki binary w postaci tablicy bitów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mini przykład wyświetlania zdjęć kilku premiowanych produktów oraz p przejściu na kolejną stronę wyświetlanie opisu klikniętego produktu:
view_premiowane.php:
view_produkt.php
|
|
|
![]()
|
|
Czekajta... (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Powiedzmy, ze narazie bez obrazków, tylko po prostu chce wyswietlic w pliku view.php dane id, produkt, cene oraz dostepną ilość po kliknięciu w "pokaz wiecej" odpowiedniego towaru. W poniższym pliku robie tabelke, ktora pobieram z bazy danych wyglada mniej wiecej tak: (IMG:http://www.atrzcinski.pl/tabelka.png) Mam takie coś: plik : produkty.php
i teraz ten view.php, jak ma wyglądać (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) z tego co wywnioskowałem wyżej i z wlasnej wiedzy, musze sie znowu polaczyc z baza view.php
i... (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
Nie mam pojęcia, kombinuje, ale nie wychodzi.. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) nie kapuje tych przekierowań.. Ten post edytował BigZ 18.05.2011, 10:16:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro w adresie masz view.php&product=... to id produktu znajduje się w $_GET['product']. Ale przecież to podstawy!?
|
|
|
![]()
|
|
no to wiem (chyba) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
problem w tym, ze jak przechodze w to "pokaz wiecej" to wyswietla mi sie informacja:
czyli czegoś brakuje w tym view.php EDIT: zmieniłem w ( & na ? ) i mam teraz informacje Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/view.php on line 24 a linijka 24 to: co jest nie tak? caly plik: view.php
Ten post edytował BigZ 18.05.2011, 10:44:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tępy jesteś? przecież ktoś ci już napisał dwa posty wyżej, że nie $_GET['id'] tylko $_GET['product']
|
|
|
![]()
|
|
Jestem tępy, bo jestem początkującym profesjonalisto ...
dziekuje za pomoc w takim razie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 10:22 |