![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 6 Dołączył: 28.10.2009 Skąd: że znowu... Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pewien problem z zapytaniem, które strasznie zamula mi stronę.
Na stronie chcę pobrać Wszystkie obrazki z bazy danych które zostały polubione powyżej 3 razy. Moje zapytanie wygląda tak: Kod SELECT * FROM obrazek WHERE id in (SELECT id_obrazek FROM loveit HAVING count(loveit.id) > 3 ) ORDER BY id desc LIMIT $ilosc Tabela obrazek - zawiera listę wszystkich obrazków pola w bazie id - nr id obrazka Tabela loveit - zawiera listę wszystkich osób które lubią obrazek pola w bazie id_obrazek - nr id obrazka Wiem że problem jest dokładnie tutaj Kod WHERE id in (SELECT id_obrazek FROM loveit HAVING count(loveit.id) > 3 ) Bo gdy usunę tę cześć działa bez problemu. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc w jaki sposób mogę to zoptymalizować? Ten post edytował Natalka 15.05.2011, 14:08:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj tak:
Podaj też zrzuty struktur tabel, może indeksy da się poprawić. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Być może sprawa nie dot. zapytania,tylko samej bazy danej, może trzeba zmienić mechanizm obsługi bazy gdzie jest wiele zapytać.
I warto też ograniczyć pierwsze pole SELECT o kolumny które będziemy korzystać. Ten post edytował Tomplus 15.05.2011, 14:13:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 6 Dołączył: 28.10.2009 Skąd: że znowu... Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już testuję Twoje zapytanie
/** sprawdzone **/ Działa dużo szbciej, już nie zabija tak strony Czy można jeszcze coś ulepszyć w mojej bazie danych ? A czy mógłby ktoś jeszcze podpowiedzieć co takiego źle robiłam? Czemu aż tak bardzo moje zapytanie zamulało stronę? A Baza wygląda tak: Kod CREATE TABLE IF NOT EXISTS `obrazek` ( `id` int(9) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `tytul` text NOT NULL, `opis` text NOT NULL, `skad` text NOT NULL, `obrazek` text NOT NULL, `obrazekmini` text NOT NULL, `user_id` int(9) NOT NULL, `raport` int(1) DEFAULT '0', `dodanydata` varchar(20) NOT NULL, `plikURL` text NOT NULL, `typ` enum('obrazek','video') NOT NULL DEFAULT 'obrazek', PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2 AUTO_INCREMENT=2604; Kod CREATE TABLE IF NOT EXISTS `loveit` (
`id` int(9) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `id_obrazek` int(9) NOT NULL, `id_user` int(9) NOT NULL, `datadodania` varchar(20) NOT NULL, PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2 AUTO_INCREMENT=4450; Ten post edytował Natalka 15.05.2011, 14:23:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóż indeksy na : user_id ( w obu tabelkach ) , id_obrazek, datadodania i dodanydata (przy okazji powinnaś te dwa pola zmienić na int/timestamp/date/datetime, bo varchar jest tutaj nie na miejscu).
edit: Cytat A czy mógłby ktoś jeszcze podpowiedzieć co takiego źle robiłam? Czemu aż tak bardzo moje zapytanie zamulało stronę? Ponieważ dla każdego rekordu który pobierałaś odbywało się zapytanie
które przelatywało za każdym razem całą tabelkę loveit. I ogólnie IN'y + (sub)COUNTY są obciążające, dla tego jeżeli jest taka możliwość trzeba używać JOIN'ów które są o niebo szybsze. edit2: Dlaczego te pola są typu TEXT ? Nie wystarczyłby varchar(255/500) ? Cytat `tytul` text NOT NULL, `skad` text NOT NULL, `obrazek` text NOT NULL, `obrazekmini` text NOT NULL, `plikURL` text NOT NULL, Jeszcze a propo indeksów możesz założyć na pole typ. Ten post edytował melkorm 15.05.2011, 14:30:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Załóż indeksy na : user_id ( w obu tabelkach ) , id_obrazek, datadodania i dodanydata (przy okazji powinnaś te dwa pola zmienić na int/timestamp/date/datetime, bo varchar jest tutaj nie na miejscu). Hmm.. Głupio mi przyznać bo nigdy nie stosowałam indeksów prócz dla id. O co w nich chodzi? Muszę ustawić nazwę klucza (czy ona ma jakiś związek z zapytaniem?) Czy indeksy przyśpieszają pobieranie danych? Mam też inny duży serwis w którym niestety nie korzystam z indeksów, mimo że działa sprawnie. A najwyższa pora zmienić swoje przyzwyczajenia i nauczyć się robić coś lepiej ![]() Bardzo dziękuje za pomoc, Pola TEXT już zmienione ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jest sporo wartościowych tekstów w internecie na temat Indeksów, w skrócie mogę powiedzieć że mówią one jak porządkować dane w tabeli co przyśpiesza ich pobieranie.
Ogólnie przyjmuję się taką zasadę że indeksy zakłada się na pola po których porządkujesz/grupujesz tabelę i na klucze obce( przy silniku InnoDB jest to wymóg). Btw. Zainteresuj się silnikiem InnoDB i relacjami. Cytat Muszę ustawić nazwę klucza (czy ona ma jakiś związek z zapytaniem?) Nie jest ona ważna. Cytat Czy indeksy przyśpieszają pobieranie danych? Gdybyś z większego serwisu/forum wywaliła indeksy sądzę że by nawet nie ruszył ![]() P.S. To nie jest zaawansowane zapytanie ![]() Ten post edytował melkorm 15.05.2011, 14:41:32 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
P.S. To nie jest zaawansowane zapytanie ![]() Nie dla wszystkich ![]() Jest to coś czego nie potrafię zrozumieć i sobie z tym nie radzę więc to dla mnie naprawdę trudne zapytanie. Jeszcze raz wielkie dzięki, muszę w końcu się przysiąść do tego na poważnie by nie zanudzać swoimi problemami Dzięki za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie dla wszystkich łączenie kilku tabel to dla mnie największy problem mimo przestudiowania książki z mysql Jest to coś czego nie potrafię zrozumieć i sobie z tym nie radzę więc to dla mnie naprawdę trudne zapytanie. Ćwiczyć, ćwiczyć ![]() Cytat Jeszcze raz wielkie dzięki, muszę w końcu się przysiąść do tego na poważnie by nie zanudzać swoimi problemami Spoko, przynajmniej mamy co robić w niedzielne popołudnie ![]() Cytat Dzięki za pomoc ![]() Nie ma za co ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:13 |