![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
tworzę sobie tabelę (w(X)HTML) w której są obrazki jako linki. W zależności od stanu w bazie wyświetla się odpowiedni obrazek. Teraz chcę zrobić tak, że jak się kliknie na link to nie odświeży się strona tylko zmieni się stan w bazie, a co za tym idzie obrazek (a właściwie dwa obrazki po jeszcze "komputer" (skrypt doda swój ruch). Nie wiem czy można to tak zrobić po wszędzie gdzie czytam to są wykorzystywane formularze, a jeśli się da to wiem że trzeba wykonać to AJAX' em. Czy ktoś może ma jakieś materiały lub mógłby mi pomóc to wykonać? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użycie techniki AJAX jest bardzo łatwe. Zapoznaj się z artykułem:
AJAX na dobry początek Nie musisz wykorzystywać formularzy. Zapytasz, jak podpiąć funkcję javaskryptową do linków. Da się to zrobić na wiele sposobów. Uprzedzam pytanie i podaję wygodny sposób: Zdarzenie onclick w kodzie
Jeżeli masz problemy z napisaniem funkcji do AJAX-u, skorzystaj z gotowych bibliotek, np. advAjax, jQuery... Ten post edytował WebCM 13.05.2011, 22:02:21 -------------------- „Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:30 |