Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> studia informatyczne
kamil2227
post 13.05.2011, 18:46:50
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam w ty roku wybieram się na informatykę na studia . W związku z tym mam pare pytań .

1 Jestem średni z matematyki i nie chciałbym przeżyć zbyt wielkiego przeskoku i trochę się przygotować . Czy możecie mi podać jakieś tytułu książek opracowań gdzie będzie trochę wyjaśnione z takich dziedzin jak

Analiza matematyczna i algebra liniowa
Algorytmy i złożoność obliczeniowa
Matematyka dyskretna

2 . Nie umiem też żadnych języków programowania i chciałbym się nauczyć czegoś przed studiami . Co będzie najlepsze na początek php ? c++ ? Prosiłbym o jakieś linki oraz tytuły książek
Go to the top of the page
+Quote Post
3 Stron V   1 2 3 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
konole
post 13.05.2011, 18:52:36
Post #2

Ostrzeżenie: (20%)
X----

2. C++, Java, PHP. Zależy, co chcesz robić - aplikacje desktopowe czy webowe, my za ciebie nie wybierzemy. Tytuły książek? Jest od tego odpowiedni dział. Ewentualnie google - dobrze skonstruowane pytanie pomoże ci zrobić przesiew na dobre i słabe książki.
+Quote Post
grrizli
post 13.05.2011, 21:37:51
Post #3

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jeżeli w szkole średniej miałeś podręczniki do matematyki wyd. Pazdro to pomyśl o "analiza matematyczna dla licealistów" jest podręcznik i zbiór zadań (swego czasu trudno dostępny, nie wiem jak teraz).
Na studia podobno standardową pozycją jest "Analiza matematyczna w zadaniach" Wydawnictwa naukowego PWN (Krysicki, włodarski).

Tyle z matematyki. Jeśli chodzi typowo o informatykę, to c++. Pewnie konieczny Ci będzie (Symfonia Grębosza, thinking in c++ lub cokolwiek innego co sobie wybierzesz).

Jeżeli myślisz o karierze programisty to musisz się samemu zastanowić w jakie języki chcesz iść, Java i C# są typowo korporacyjne, są też takie jak Ruby będące "jak Mac dla PC".
+Quote Post
Diwi
post 13.05.2011, 21:38:41
Post #4

-----

Analiza i algebra: Książki Krysickego i Włodarskiego.
Algorytmy: Cormen "Wprowadzenie do algorytmów"
Dyskretna: Ross i Wright "Matematyka Dyskretna"
+Quote Post
rzymek01
post 13.05.2011, 21:47:11
Post #5

-----

Cytat(Diwi @ 13.05.2011, 22:38:41 ) *
Analiza i algebra: Książki Krysickego i Włodarskiego.
Algorytmy: Cormen "Wprowadzenie do algorytmów"
Dyskretna: Ross i Wright "Matematyka Dyskretna"

podpisuje się pod tym, mam jeszcze
Matematyka Wykłady dla studentów wydziałów technicznych Tom I, Józej Sidorowicz
oraz w sumie taka prosta w porównaniu z powyższymi
Matematyka Podstawy z elementami matematyki wyższej, Wyd. Politechniki Gdańskiej

jesli chodzi o fizykę to standardowo 5 tomów Resnick, Halliday Walker, Podstawy Fizyki
oraz wykłady Feynmana Richarda

--------------------
:]
+Quote Post
kamil2227
post 14.05.2011, 02:44:28
Post #6

X----

Cytat(rzymek01 @ 13.05.2011, 22:47:11 ) *
podpisuje się pod tym, mam jeszcze
Matematyka Wykłady dla studentów wydziałów technicznych Tom I, Józej Sidorowicz
oraz w sumie taka prosta w porównaniu z powyższymi
Matematyka Podstawy z elementami matematyki wyższej, Wyd. Politechniki Gdańskiej

jesli chodzi o fizykę to standardowo 5 tomów Resnick, Halliday Walker, Podstawy Fizyki
oraz wykłady Feynmana Richarda

Co do aplikacji to skłaniałbym się raczej w strone deskopowych . Co do języków programowania to chce coś wmiare prostego i stopniowo przechodzić na bardziej zaawansowane rzeczy . Ksiażka do nauki języka powinna być od podstaw ,dobrze wyjasniona co i jak .

Co do ksiazek dziekuje za tytuly fizyka raczej mi się nie przyda bo nie ide na informatyke stosowaną a na informatyke na wydziale ekonomiczny-socjologiczym stąd będe mieć troche ekonomicznych przedmiotów eventualnie jak się nie dostane bo troche skopałem mature z matematyki to zamierzam isć na informatyke z ekonometrią i w miedzy czasie doszkalać się z informatyki i pójść na magisterskie na informatyke (chyba jest taka możliwość)
+Quote Post
Zyx
post 14.05.2011, 08:44:02
Post #7

-----

Wg mnie należy najpierw nauczyć się korzystać z wyszukiwarki, bo takie tematy pojawiają się średnio 2, 3 razy w miesiącu i jest to już trochę nudzące. Do administratorów i moderatorów sugestia: może by tak przypiąć jakiś temat z dużą liczbą odpowiedzi z tym związany?

--------------------
Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0
+Quote Post
zegarek84
post 14.05.2011, 10:47:22
Post #8

-----

wg mnie to on tutaj tylko nietrafnie zatytułował temat gdyż nie pytał się, jaką uczelnię wybrać a jedynie o materiały do nauki coby pomału przyswajać sobie wiedzę z jaką zetknie się na studiach...

--------------------
Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.

+Quote Post
WebCM
post 14.05.2011, 11:17:07
Post #9

-----

1. Na jaką uczelnię idziesz? Dowiedz się, jaki tam jest poziom i z jakich pozycji korzystają. Przypomnij sobie wszystko z liceum. Nie ma czasu, aby cały materiał omówić szczegółowo na lekcjach. Matematyki ucz się systematycznie przez cały semestr. Będzie dużo twierdzeń, nowych pojęć, wzorów, dlatego rozwiązuj zadania - musisz ćwiczyć, bo na egzaminie, kolokwiach (sprawdzianach) i przy tablicy trzeba rozwiązywać błyskawicznie.

Analiza i algebra - razem 10 woluminów
Gewert, Skoczylas - Analiza Matematyczna (część 1 i 2): Definicje i twierdzenia, Przykłady i zadania
Jurlewicz, Skoczylas - Algebra Liniowa (część 1 i 2): Definicje i twierdzenia, Przykłady i zadania
Krysicki, Włodarski - Analiza Matematyczna w zadaniach (część 1 i 2)

2. Na studiach na pewno będzie C i Pascal. Potrzebne linki:

Kurs języka C - Wikibooks
Funkcje w języku C - po angielsku, dasz radę
Podręcznik PHP - jak nauczysz się z niego korzystać, będzie niezbędną lekturą
Kurs PHP w Bibliotece Riklaunima
Kursów Pascala i PHP znajdziesz dużo, tylko uważaj na stare kursy, bo uczą złych praktyk!

Nie wystarczy przeczytać kursu. Praktykuj - pisz kod, eksperymentuj smile.gif

Ten post edytował WebCM 14.05.2011, 11:19:49

--------------------
„Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
+Quote Post
blooregard
post 14.05.2011, 11:48:02
Post #10

Newsman

Grupa: Moderatorzy

Cytat(Zyx @ 14.05.2011, 09:44:02 ) *
Wg mnie należy najpierw nauczyć się korzystać z wyszukiwarki, bo takie tematy pojawiają się średnio 2, 3 razy w miesiącu i jest to już trochę nudzące. Do administratorów i moderatorów sugestia: może by tak przypiąć jakiś temat z dużą liczbą odpowiedzi z tym związany?

Walka z wiatrakami, niestety. I tak za tydzień pojawi się jakaś zbłąkana owieczka z podobnym problemem smile.gif

Cytat
wg mnie to on tutaj tylko nietrafnie zatytułował temat gdyż nie pytał się, jaką uczelnię wybrać a jedynie o materiały do nauki coby pomału przyswajać sobie wiedzę z jaką zetknie się na studiach...

Właśnie dlatego wątek jeszcze nie powędrował do kosza smile.gif

--------------------
Life's simple... You make choices and don't look back...
+Quote Post
Zyx
post 14.05.2011, 12:58:03
Post #11

-----

A materiały do nauki częściowo zależą od tego, na jaką uczelnię delikwent się wybiera oraz na jaką informatykę. Zresztą prawda jest taka, że jak ktoś nie umie myśleć, to nawet po przeczytaniu 100 książek nie przetrwa pierwszego roku na przyzwoitej uczelni. Tak samo z językami programowania - co komu z tego, że zna np. 7 języków, kiedy nie potrafi z nich nic konkretnego poskładać? Co komu z tego, że zacznie od C++, kiedy język ten primo i tak uczony jest od podstaw, a secundo - nie będzie wiedział, co się tam w ogóle dzieje?

Ten post edytował Zyx 14.05.2011, 13:02:21

--------------------
Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0
+Quote Post
kamil2227
post 14.05.2011, 13:06:42
Post #12

X----

jeśli źle zatytułowałem wątek to sry jeśli jakiś moderator mógłby zmienić to byłbym wdzięczny . Mam teraz troche wolnego czasu możliwe że dużą cześć wakacji przymusowo będe musiał spędzić w domu wiec chciałbym to jakoś mądrze spożytkować .Z matematyki nigdy nie byłem super ale też nie miałem wielkich problemów lecz z tego co rozmawiałem z ludzmi to przeskok miedzy matematyką w liceum a na studiach jest ogromny . Oczywiście zamierzam się systematycznie uczyć na studiach szczególnie na 1 roku aby nie mieć problemów z zaliczeniem . Co do uczelni to Uniwersytet Łódzki na wydziale ekonomiczno-socjologicznym ze względu na to że na inne wydziały raczej się nie dostane bo skopałem troche mature z matmy . Istnieje też małe ryzyko że i tam bym się nie dostał to wtedy informatyka z ekonometrią na tym wydziale + uczyłbym się programowania na własną ręke tutaj program studiów http://eksoc.uni.lodz.pl/portal/index.php?op=page&id=230
+Quote Post
everth
post 14.05.2011, 13:17:27
Post #13

-----

@Zyx
A po co komuś język w którym niczego nie potrafi powiedzieć?

Cytat
Zresztą prawda jest taka, że jak ktoś nie umie myśleć, to nawet po przeczytaniu 100 książek nie przetrwa pierwszego roku na przyzwoitej uczelni

Zdanie zawsze prawdziwe?

@kamil2227
Łączenie jakiekolwiek kierunku stricte nie-humanistycznego (zarządzanie, medycyna, ekonomia) z nauką programowania jest bardzo sensownym założeniem.

Ten post edytował everth 14.05.2011, 13:25:03

--------------------
Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]!
+Quote Post
kamil2227
post 14.05.2011, 13:35:39
Post #14

X----

Cytat(everth @ 14.05.2011, 14:17:27 ) *
@Zyx
A po co komuś język w którym niczego nie potrafi powiedzieć?

Zdanie zawsze prawdziwe?

@kamil2227
Łączenie jakiekolwiek kierunku stricte nie-humanistycznego (zarządzanie, medycyna, ekonomia) z nauką programowania jest bardzo sensownym założeniem.

Dzięki za poparcie w moich planach no właśnie na ekonometrii z informatyką mam tylko podstawy programowania wiec musiałbym dużo sam się podszkolić chociaż jeszcze sam nie wiem czy programowanie jest w 100% dla mnie . Wiadomo każdy by chciał robić własne programy ale nie zawsze chcieć równa się potrafić . Staram się zdobywać wiedzę związaną z informatyką(zagadnienia sprzętowe,pozycjonowanie stron itp ) a potem wybiorę co jest dla mnie odpowiedniejsze . Chce zacząć od podstaw
+Quote Post
Rid
post 14.05.2011, 13:55:01
Post #15

-----

Jeśli chodzi o studia zaoczne to wielkich wyników z matury z matematyki nie musi Pan mieć-nawet w niektórych przypadkach nie ma egzaminów wstępnych,biorą każdego ze względu na niż demograficzny, a na pierwszym roku "prawo dżungli"- słabszy odpada,więc jest trudno.

Jeśli już chce Pan zacząć studia to poleciłbym wydział Automatyka i Robotyka niż czystą Informatykę.

Ten post edytował Rid 14.05.2011, 13:55:56
+Quote Post
kamil2227
post 14.05.2011, 14:22:56
Post #16

X----

Cytat(Rid @ 14.05.2011, 14:55:01 ) *
Jeśli chodzi o studia zaoczne to wielkich wyników z matury z matematyki nie musi Pan mieć-nawet w niektórych przypadkach nie ma egzaminów wstępnych,biorą każdego ze względu na niż demograficzny, a na pierwszym roku "prawo dżungli"- słabszy odpada,więc jest trudno.

Jeśli już chce Pan zacząć studia to poleciłbym wydział Automatyka i Robotyka niż czystą Informatykę.

studia dzienne nie zaoczne tongue.gif
+Quote Post
Rid
post 14.05.2011, 14:40:48
Post #17

-----

No to trzeba kłuć do egzaminów-a sprawa ze świadectwem to dodatkowe punkty dodawane do wyników egzaminu,tak więc jeśli nawet ma Pan słabe świadectwo a egzaminy pójdą dobrze to i tak się Pan dostanie.Tak więc zamiast ,bać się
że nie miał Pan styczności z programowaniem,to przez wolny czas ,o którym Pan mówił to raczej należałoby poświęcić na czas przygotowania do egzaminów,bo i tak na pierwszym roku z informatyką nie będzie Pan miał w ogóle styczności.

Ps.I tak, pozostaje przy tym ,że kierunek Automatyka i Robotyka byłby trafniejszym wyborem:)
+Quote Post
Spawnm
post 14.05.2011, 14:48:06
Post #18

Grupa: Moderatorzy

A powiedz jeszcze czemu snitch.gif
Na kierunek 'informatyka' idzie się dla papierka, wiedzy umożliwiającej pracę jako programista nie wyniesie (zmienne i pętle w 5 językach to za mało).
Co wyniesie z kierunku 'Automatyka i Robotyka' ?
+Quote Post
kamil2227
post 14.05.2011, 14:54:31
Post #19

X----

Cytat(Rid @ 14.05.2011, 15:40:48 ) *
No to trzeba kłuć do egzaminów-a sprawa ze świadectwem to dodatkowe punkty dodawane do wyników egzaminu,tak więc jeśli nawet ma Pan słabe świadectwo a egzaminy pójdą dobrze to i tak się Pan dostanie.Tak więc zamiast ,bać się
że nie miał Pan styczności z programowaniem,to przez wolny czas ,o którym Pan mówił to raczej należałoby poświęcić na czas przygotowania do egzaminów,bo i tak na pierwszym roku z informatyką nie będzie Pan miał w ogóle styczności.

Ps.I tak, pozostaje przy tym ,że kierunek Automatyka i Robotyka byłby trafniejszym wyborem:)

Chodzi o egzaminy z matematyki na studiach ? nie ma teraz wstępnych egzaminów aby się dostać liczy się wynik z matury .Dlatego ide na ten konkretny widział bo tam lepiej jest liczony j anglieski niż matematyka a anglieski zdałem na okolo 90-95%
+Quote Post
Rid
post 14.05.2011, 15:07:54
Post #20

-----

Cytat
A powiedz jeszcze czemu

Ze względów ekonomicznych -jeden z najważniejszych powodów.
Ostatnio miałem okazję zobaczyć ofertę pracy technik informatyk wykształcenie średnie/wyższe pełny etat,czas określony,wynagrodzenie 1380 zł -takich ofert widziałem więcej i pytanie jest jedno -czy warto jest się uczyć
(a nauka kosztuję) dla zarobków za minimum krajowe?questionmark.gif?

Druga rzecz ,pracowałem parę lat na produkcji w międzynarodowych firmach i spotkałem się z osobami które pracowały tam po tym kierunku jako ,inżynierowie produkcji-zarobki ich wynosiły ok 8tyś zł ,chyba jest różnica.Zarobki
po automtyce i robotyce wahają się od 4tyś min do nawet 12tyś zł-kariera po tym kierunku jest zawężona-min
starszy mechanik,inżynier produkcji,kierownik produkcji.Różnica zarobków,po studiach informatycznych a automatyka i robotyka jest duża.

Druga sprawa-przykładowo-statyczną stronę to napisać może każdy,jeśli tylko ma się zapał i chęć, ale czy każdy potrafi
napisać sterownik ,oprogramowanie pod robota,maszynę i zaprogramować te urządzenia ,aby poprawnie działały?questionmark.gif

Powiem tylko tyle ,że popyt po kierunku Automatyka i Robotyka jest większy i zarobki większe,a zakładów masowej produkcji jest bardzo dużo ,które takich fachowców potrzebują.
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:49