![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej jak potrafię, mam 2 tabele mają tekie same kolumny (nazywają się tak samo) tylko przetrzymują inne informacje (text) jak zrobić pętle, która będzie czytała po 2 tablicach jednocześnie, ale tak żeby nie podawać nazw kolumn tylko automatycznie przesuwała się po kolumnach? Chodzi o to żeby wykorzystać numer iteracji do wędrowaniu po kolumnach, np. pobierz z kolumny 1, pobierz z kolumny 2 itd.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę opisać konkretnie problem.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok 1 tabela ma kolumny np: koziołek | pszczółka | baran | koń , tabela 2 ma takie same kolumny, w pierwszej tabeli odpowiednio wpisane wartości rogi | żółta | kręcone | kopyta a w drugiej tabeli ma | pracoholiczka | kudełki ma | podkute chcę funkcję która w 1 iteracji pobierze wartość z obu tabel kolumna po kolumnie łącząc informacje z podobnych kolumn czyli wynikiem powinny być coś takiego:
1 iteracja: rogi ma 2 iteracja: żółta pracoholiczka 3 iteracja: kręcone kudełki ma 4 iteracja: kopyta podkute Normalnie do każdego musiał bym napisać osobnego selecta i użyć joina ale musiał bym w każdym selekcje podawać nazwy kolumn czy da się to zrobić z wykorzystaniem zmiennej iteracyjnej czyli zamiast przeczytaj z kolumny koziołek to z kolumny1 i td? Ten post edytował pikornecki 12.05.2011, 19:34:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale mam wrażenie, że sam sobie komplikujesz sprawę tą pętlą i iteracjami. W podanym przez Ciebie przykładzie wystarczy zwykły select i jeden join, aby wyciągnąć dane w takiej formie, jak podałeś. Jak nie chcesz odwoływać się do kolumny koziołek po nazwie to ją zaliasuj (select koziolek as koz1 itp.). Chyba, że nie zrozumiałem Twojego problemu.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
ok, chodzi o optymalizację kodu, mając 2 tablice z 120 kolumnami, w których kolumny (w tablicach) nazywają się tak samo żeby wyciągnąć wszystkie wartości i je połączyć potrzebowałbym 120 selektów z joinami i na dodatek w każdym musiałbym osobno podawać nazwy kolumn. Chodzi mi takie coś jak w C - przesuwanie się po indeksach kolumn lub adresach a nie nazwach.
ale wydaje mi się jednak że sql samym tego nie osiągnę więc rozwiążę to tak że nazwy kolumn umieszczę sobie w tablicy i będę podstawiał w pętli php owej kolejne wartości z tablicy. Koniec tematu. Ten post edytował pikornecki 12.05.2011, 19:59:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 13.03.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:52 |