![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam bardzo dziwny problem. Jakiś czas temu wykonałem kalendarz na swoją stronę i wszystko działało jak należy, (kalendaarz składa się z układu miesiąca i układu dnia). Układ dnia działa bardzo ładnie natomiast w momencie nadejścia 1 maja 2011 roku dzień jest przesunięty w lewo o 1 stronę ![]() Proszę o pomoc jak rozwiązać ten problem Skrypt:
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale czemu inne miesiące działają prawidłowo?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Algorytm ma błędy-nie analizowałem go. To samo będzie dla 1 stycznia 2012 roku, 1 kwietnia 2012=-> czyli dla miesięcy w których pierwszym dniem miesiąca jest niedziela.
Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Witam
Niestety nie wiem jak zabardzo poprawić ten algorytm. Jest mi może ktoś w stanie pomóc, pewnie dla wielu z was to prosta sprawa natomiast ja nie bardzo jak narazie sobie z tym radzę ![]() Proszę o pomoc Dzięki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
czyli : Jeżeli (dzień dzisiejszy jest równy 1 i licznik jest mniejszy od pierwszego dnia miesiąca) lub dzień dzisiejszy jest większy od wszystkich dni. Jaka jest wartość wszystkich dni ($total_days) ? Może tam powinno być $current >= $total_days |
|
|
![]()
|
|
niestety nie pomogło
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Nadal nie napisałeś ile to jest total days. Domyślam się, że powyższy warunek nie zostaje spełniony (gdy pierwszym dniem miesiąca jest niedziela), albo zasadniczo zostaje spełniony o "raz za mało" / "za dużo" stąd przesunięcie. Może rozbij go na dwa, wsadź w środek znak, który będzie identyfikował warunek i wtedy może się trochę rozjaśni
![]() |
|
|
![]()
|
|
$total_days = date('t', $timestamp);
$first_day_of_month = date('w', mktime(0, 0, 0, $month, 1, $year)); tyle że właśnie nie wiem doladnie jak to rozbić... Ten post edytował Focuss 26.05.2011, 09:24:38 |
|
|
![]()
|
|
$first_day_of_month chyba nie śmiga, co? Dla maja powinno być 7, a ile Ty masz?
Tylko coś takiego przychodzi mi na myśl numer pierwszego dnia tygodnia gdzie niedziela to 0. Oczywiście musisz wsadzić coś w zmienną $miesiac i ustawić rok ![]() Edit: dla Ciebie chyba lepiej by było %u nie %w ![]()
Powód edycji: [Daiquiri]:
|
|
|
![]()
|
|
niestety nadal układ jest tak jak wcześniej
![]() |
|
|
![]()
|
|
No to UNŚ - u mnie śmiga. Sprawdź wszystkie zmienne czy są odpowiednie.
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki z %u działa super!!
A jeśli mogę to mam jeszcze 1 pytanko, odnośnie przewijania na następny miesiąc. To przewijanie które ja zastosowałem przewija o 31dni i czasami jest to problematyczne gdyż przeskakuje następny miesiąc. Czy jest możliwość by przeskakiwał zawsze na 1 dzień następnego miesiąca? |
|
|
![]()
|
|
Zamiast korzystać z dokładnych danych ustawiaj +/- jeden miesiąc i na sztywno pierwszy dzień miesiąca.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 11:12 |