![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki kod: [php:1:fb9eb6a55e] if(@mysql_num_rows($result) > 0) { echo('<table align="center" width="700" ><tr><td colspan=2>'); echo"<div align="center" class="text_bold" style="height: 30px;">Treści:</div>"; echo('<table cellspacing="1" cellpadding="4" border="0" align="center" width="100%" style="background-color: #333333;"> <tr bgcolor="#33CCFF" class="text_bold"> <td align="center">data / IP</td> <td>od kogo</td> <td align="center">wiadomość</td> </tr>'); $i=0; while($row = mysql_fetch_row($result)) { if($i % 2 == 0) $bg = '#FFFFCC'; else $bg = '#CCFFCC'; $i++; echo" n<tr bgcolor=$bg class="text"> nt<td valign=top style="padding-left: 10px;"><b>$row[1]</b><br>IP: $row[0]</td> nt<td valign=top>$row[2]</td> nt<td valign=top style="padding-left: 10px;">$row[3]</td> n</tr>"; } echo('</table></td></tr>'); [/php:1:fb9eb6a55e] Wyświetla on z bazy danych: IP, nick, i wiadomosc... Chciałbym miec mozliwosc kasowania danego wpisu w następnym <td> cos tam kombinowalem i podobno to ma być na takiej zasadzie: [php:1:fb9eb6a55e] nt<td><div align="center" onclick='if(confirm("czy napewno chcesz usunąć?")){ location.href="?&action=del&what='.$row[0].'"}' style="color: #FF0000; cursor: hand;">usuń</div></td> [/php:1:fb9eb6a55e] ale oczywiście niedziała ... Może ktos mi pomóc ![]() Aha i chciałbym to usuwanie bez potwierdzenia, sam przycisk/napis usuń i odrazu usuwa z bazy.. Jeżeli dopisać jeszcze jakis fragment kodu to słucham.... -------------------- "timeo danaos at dona ferentes"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zmień bazę; dodaj pole
[sql:1:fe583aae9a]nr INT NOT NULL AUTO_INCREMENT[/sql:1:fe583aae9a] 2. zamiast [php:1:fe583aae9a]while($row = mysql_fetch_row($result)) [/php:1:fe583aae9a] zrób [php:1:fe583aae9a]while($row = mysql_fetch_array($result)) [/php:1:fe583aae9a] 3. zamiast: [php:1:fe583aae9a] echo" n<tr bgcolor=$bg class="text"> nt<td valign=top style="padding-left: 10px;"><b>$row[1]</b><br>IP: $row[0]</td> nt<td valign=top>$row[2]</td> nt<td valign=top style="padding-left: 10px;">$row[3]</td> n</tr>"; [/php:1:fe583aae9a] zrob: [php:1:fe583aae9a] echo" n<tr bgcolor=$bg class="text"> nt<td valign=top style="padding-left: 10px;"><b>$row[1]</b><br>IP: $row[0]</td> nt<td valign=top>$row[2]</td> nt<td valign=top style="padding-left: 10px;">$row[3]</td> n</tr>"; echo '<Tr><td><A href="delete.php?nr=$row[nr]">Usuń</a></td></tr>'; [/php:1:fe583aae9a] 4. Utwórz plik delete.php : [php:1:fe583aae9a]<?php $query = "DELETE FROM tutaj_nazwa_tabeli WHERE nr= $_GET[nr]"; if(mysql_query($query)) echo 'Usunięto'; else echo 'Nie udało się!'; ?>[/php:1:fe583aae9a] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrobiłem dokładnie tak jak napisales... i wyskoczyło
"Nie udało się!" Nie znam sie dobrze na php ale coś mi sie zdaje że nie można od tak wstawić tej zmiennej [nr] Chyba że zle ja wpisalem w baze danych bo te nr jest podkreslone: nr int(255) Not Null auto_increment Co zrobiłem źle ? ![]() -------------------- "timeo danaos at dona ferentes"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to najpierw pokaż jak wygląda tabela
[sql:1:cb59aa3551]DESCRIBE tutaj_nazwa_tabeli[/sql:1:cb59aa3551] i jeszcze wyświetl zapytanie jakie wysyłamy i błąd [php:1:cb59aa3551]<?php $query = "DELETE FROM tutaj_nazwa_tabeli WHERE nr= $_GET[nr]"; echo 'Zapytanie to: «'. $query."»nn"; //wyświetlamy zapytanie if(mysql_query($query)) echo 'Usunięto'; else echo 'Nie udało się! Błąd: «' . mysql_error()."»nn"; //pokazujemy błąd ?>[/php:1:cb59aa3551] a więc napisz w poście jak teraz wygląda baza danych, jak wygląda zapytanie i jaki zwraca bląd -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 12:34 |