![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dowiedzialem sie (na tym forum) ze, aby uzyskac dane przesylane przez formularz musze uzyc funkcji $_GET, tylko mi to troche zycie komplikuje. Czy da sie to zrobic tak zeby działalo to tak:
plik.php?zmienna=1 plik.php: [php:1:fecc18210a]<?php echo $zmienna; ?>[/php:1:fecc18210a] i zeby sie wyświetlilo faktycznie 1 a nie jak to jest do tej pory pusta zmienna? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz mieć ustawione w pliku php.ini
Kod register_globals on
jeżeli nie masz dostępu do php.ini, a twój serwer pozwala na użycie pliku .htaccess możesz zrobić tak: stwórz w katalogu ze skryptem plik .htaccess: Kod php_flag register_globals on
[manual:ae6c95788a]Using Register Globals[/manual:ae6c95788a] [manual:ae6c95788a]Plik konfiguracyjny[/manual:ae6c95788a] m5910: twoje rozwiązanie b. dobre ![]() ![]() i jeszcze jedno ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wiesz co śmieszny jesteś , trudno ci dopisać : $_GET['']
![]() ?>[/php] Moze i jestem, ale problem sie pojawial przy tablicach. A wiedzialem ze jakos da sie to zmienic - tak jest wygodniej. register_globals on pomoglo :-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 335 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat m5910: twoje rozwiązanie b. dobre
![]() ![]() Chyba żartujesz ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Moze i jestem, ale problem sie pojawial przy tablicach. A wiedzialem ze jakos da sie to zmienic - tak jest wygodniej. register_globals on pomoglo :-)
jeżeli chodzi o używanie tablic wielowymiarowych: [php:1:1d22c1eedd]<?php echo $_GET[costam][cos]; //w czym problem? /* a w stringu z cudzyslowami */ echo "Zagnieżdżona tablica: {$_GET[costam][cos]}"; ?>[/php:1:1d22c1eedd] Cytat Chyba żartujesz ...
![]() przeciez: 1. jak jego serwer nie pozwala na .htaccess to mu sie nie uda ten drugi sposób 2. jak nie ma dostępu do php.ini to tez nic nie poradzi 3. extract moze zastosowac zawsze -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powinno sie uzywac register globlas on, bo obniza to bezpieczenstwo, a takze spowalnia skrypt...
Chcesz wiedziec wiecej wpisz w wyszukiwarke na forum: register AND globals... Co do tablic mozesz uzyc [manual:eb0aa00a1b]serialize[/manual:eb0aa00a1b]. [php:1:eb0aa00a1b]<?php echo $_GET['costam']['cos']; // jak juz to tak ![]() ?>[/php:1:eb0aa00a1b] Nie jestem taki pewny czy to bedzie dzialac, bo jak wtedy bedzie ta zmienna w urlu wygladac? jak jest tak: zmienna=test&zmienna2=test2 to bedzie [php:1:eb0aa00a1b]<?php $zmienna = $_GET['zmienna']; $zmienna2 = $_GET['zmienna2']; ?>[/php:1:eb0aa00a1b] a jak bedzie wygladac url w takim przypadku jak mowisz? |
|
|
![]()
|
|
![]() też się nad tym zastanawiałem - ale to on napisal: Cytat Moze i jestem, ale problem sie pojawial przy tablicach.
więc mu tłumaczę jak to wyświetlić jedynym możliwym rozwiązaniem jest serializacja EDIT: Poprawka, zdawało mi się, że jedynym możliwym rozwiązaniem jest serializacja, ale tak też działa: Kod http://localhost/test/tablica.php?zmienna[a]=zawartosc+zmiennej+a&zmienna[b]=zawartosc_be
plik tablica.php [php:1:9060a3f966]<?php print_r($_GET); ?>[/php:1:9060a3f966] wyświetla Kod Array
( [zmienna] => Array ( [a] => zawartosc zmiennej a [b] => zawartosc_be ) ) tak samo zresztą działa to przy metodzie POST -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze wiedziec
![]() ![]() Nie spotkalem sie chyba z czyms takim ![]() |
|
|
![]()
|
|
ja też się nie spotkałem z czymś takim jeśli chodzi o GET
ale jeśli chodzi o POST to często tego używam w formularzach -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 15:19 |